Respirační onemocnění plní nemocnice. „Nějakým způsobem to zvládáme,“ ubezpečuje Hrdlička

18. prosinec 2022

V Česku mají některé nemocnice problém s kapacitou na dětských odděleních. Přeplněné jsou i pražské fakultní nemocnice Bulovka nebo Thomayerova. Hospitalizovaní jsou přitom několikatýdenní kojenci. Důvodem je nárůst počtu pacientů s takzvanými RS viry. Více přibližuje místopředseda České pediatrické společnosti René Hrdlička, který je zároveň primářem dětského oddělení v nemocnici v Kolíně.

RS virus je něco, co vlastně každý z nás zná, jen mu možná není známá zkratka. S čím si tedy název máme spojit?

Čtěte také

Jsou to viry, které způsobují záněty dýchacích cest u dětí. Typické jsou sezónní výskyty – podzimní a jarní. Typické je také stáří dětí, jsou to děti malé, to znamená kojenci a batolata zhruba do dvou let. Zvlášť rizikovou skupinou jsou potom děti třeba předčasně narozené, nebo děti s nějakými chronickými respiračními potížemi, kde průběh může být výrazně těžší. Některé děti, ty úplně rizikové, se dokonce očkují proti RS virům, ale toto očkování je opravdu jenom pro ty nejrizikovější děti. Ostatní děti se očkovat nemohou.

Epidemie RS virů je před začátkem chřipkové sezóny běžná, liší se tedy v něčem letošní?

Nevím, jestli by to epidemiologové a odborníci nazvali epidemií, ale je pravda, že dětská oddělení se potýkala v posledních dvou, třech týdnech s nárůstem pacientů. Ten nárůst byl velmi rychlý a oddělení se opravdu zaplnila. Museli jsme řešit i to, že některé děti jsme se po domluvě s rodiči snažili léčit doma.

Je nějaké jiné řešení situace, pokud by třeba konkrétně na vašem dětském oddělení došla kapacita?

Myslím, že většina dětských oddělení je schopna tu kapacitu zvládnout, i když za cenu menšího pohodlí pro rodiče, protože to jsou děti, které jsou hospitalizovány i s rodiči. Samozřejmě v některých případech by bylo potřeba využít třeba jinou nemocnici, což se může dít ve velkých městech. Ale vždycky to nějakým způsobem zvládáme, i když je to na úkor pohodlí rodičů, je to samozřejmě velká zátěž pro personál jak lékařsky, tak hlavně sesterský.

autoři: Vojtěch Bidrman , prh
Spustit audio

Související