Nová léčebná metoda údajně dokáže zbavit pacienta cukrovky. Testuje ji IKEM

23. červen 2017

V pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) testují laser, který podle lékařů může vyléčit cukrovku druhého typu. Do studie s přísnými kritérii se za zhruba půl roku budou moct přihlásit další desítky pacientů.

Osm set tisíc lidí v Česku trpí cukrovkou druhého typu, další třetina prý o své nemoci zatím ještě neví. Pražský IKEM teď přišel s odvážným tvrzením, že nemocné lidi může zbavit inzulinových injekcí a v některých případech i diabetu úplně.

Institut totiž začíná testovat novou metodu laserové léčby. Ne každý pacient s cukrovkou ji ale bude moct vyzkoušet. „Pacient, který je velmi dobře léčen, do studie většinou neprojde,” vysvětluje Aleš Herman, ředitel IKEM.

Studie tak přináší novou naději, ale jen pro omezenou skupinu lidí. Ti, kdo se chtějí diabetu i obezity v pražském IKEM zbavit, musí splňovat přísné podmínky: od přesně stanoveného minimálního objemu v pase po zákaz braní určitých léků.

O novou metodu je velký zájem

I přesto mají lékaři v IKEM už přes 600 přihlášek, místo je ale jen pro 150 lidí. A co vybrané pacienty čeká?

„Jde o endoskopickou, miniinvazivní metodu, která trvá deset minut. Laserem se vypálí velké procento buněk ve střevní stěně, a to těch, které mají ochutnávat obsah, který se tam dostává ze žaludku. Organismus je najednou zmatený a začne šetřit,” popisuje vedoucí projektu Marek Beneš.

O novou metodu původně z Izraele je velký zájem. I proto chystají lékaři zhruba za půl roku další fázi. Do té chtějí přijmout další desítky nemocných.

Pacientů s cukrovkou přibývá

„Každá metoda, která se osvědčila v klinických testech, je přínosem k léčbě diabetu. O této metodě mohu říct, že je velkou nadějí, i když je zatím v prvopočátku klinického výzkumu,” hodnotí Milan Kvapil, prezident Diabetické asociace ČR.

Jak zdůrazňuje, diabetes je celosvětově na vzestupu, nejnověji především v asijských zemích. V Česku ročně přibude 50 tisíc pacientů.

„Může za to víc faktorů, roli hraje genetika. Kdo se málo pohybuje, tomu se cukrovka pravděpodobně objeví dřív. Pohyb má v tomto větší význam než jakákoliv dieta. Strava by měla být vyvážená, měly by v ní být zastoupeny všechny základní potraviny,” říká Milan Kvapil.

„Dvě věci jsou jisté: máme se lépe, a tak se málo pohybujeme a zároveň žijeme déle, proto se cukrovka objevuje častěji,” shrnuje.

autoři: als , lam
Spustit audio