Nouzový stav do konce měsíce, přísnější opatření na dva týdny. Jak vláda bojuje s koronavirem?

V Česku začal o půlnoci platit nouzový stav a s tím také přísnější opatření proti šíření koronaviru. íští dva týdny se smí na akcích uvnitř budov sejít maximálně deset lidí, venku pak dvacet. Středoškoláci se budou ve většině regionů dočasně učit na dálku. Jaká další opatření nově vstupují v platnost?

Od pondělí 5. října 2020 0:00 hodin platí na území České republiky nouzový stav z důvodu zhoršení epidemické situace v souvislosti s výskytem koronaviru, a to na dobu třiceti dnů. Souhrn všech opatření naleznete na webu vlády České republiky.

Zatím na dva týdny

Současná epidemická situace se nevyvíjí dobře, Česká republika patří mezi země s nejprudšími nárůsty. Musíme zavést opatření, která jsou schopna eliminovat tento dramatický nárůst,“ zdůvodnil vyhlášení nouzového stavu ministr zdravotnictví Roman Prymula za Hnutí ANO.

Čtěte také

Nouzový stav by měl trvat až do začátku listopadu. Přijímaná opatření budou zatím platit jen dva týdny. Neměla by podle něj zásadně zasáhnout ekonomiku, nedotknou se například provozu obchodů.

Zpěv je rizikový

Dál taky můžou fungovat kina a divadla, do nich může přijít až pět set lidí. Ovšem návštěvníci se budou muset obejít bez přestávek na občerstvení.

Představení, kde se převážně zpívá, jsou zakázaná. „Existuje řada souborů, které se nakazily. Zpěv je jednou z nejrizikovějších aktivit, během něj se virus šíří,“ vysvětluje ministr zdravotnictví za hnutí ANO Roman Prymula.

Sport bez diváků, školy bez studentů

Konat se můžou i větší organizované sportovní akce, všechny profesionální i amatérské soutěže ale budou bez diváků. V restauracích smí ode dneška u jednoho stolu sedět maximálně šest lidí. Dál také platí, že hospody nebo bary musí zavírat ve 22 hodin.

Čtěte také

V rizikových regionech jsou na dva týdny zavřené střední, vyšší odborné a taky základní umělecké školy. Na základních školách budou opatření mírnější, hudební výchova tam je bez zpěvu a místo tělesné výchovy vláda doporučuje pohybové aktivity venku.

Obchodů se nová opatření zatím netýkají, nevztahují se ani na bazény nebo posilovny.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.