Rozděleni svobodou

Rozděleni svobodou

Jak vypadá česká společnost po 30 letech od sametové revoluce? Proč se veřejným prostorem tak často nese spojení „rozdělená společnost“? Jak moc velké klišé jsou pojmy pražská kavárna a vesnické hospoda? Opravdu se česká společnost dělí na města a vesnice? Na tyto a mnoho dalších otázek hledáme odpovědi v projektu Českého rozhlasu Rozděleni svobodou. Mapujeme současné společenské třídy, ptáme se skutečných lidí, diskutujeme.

O projektu

Jak vypadá česká společnost po 30 letech od sametové revoluce? Jsme skutečně rozděleni na elity a „obyčejný lid“? Nebo se ve společnosti zformovaly nové nerovnosti a dělící linie? A jak velká a silná je ona mytická střední třída?

V rozsáhlé studii pro Český rozhlas renomovaní sociologové zmapovali šest sociálních tříd, které charakterizují českou společnost. Nelišíme se od sebe jen příjmy a majetkem, ale také tím, jak blízko máme k ostatním lidem, zda věříme ve smysluplnost demokracie i jak trávíme svůj volný čas.

Výzkum Česká společnost po třiceti letech pro Český rozhlas připravil tým sociologů: Daniel Prokop, Martin Buchtík, Paulína Tabery, Tomáš Dvořák a Matouš Pilnáček. Agentury MEDIAN a STEM/MARK pak položily v červnu 2019 dotazník o dvou stech otázkách 4039 respondentům z více než 1300 obcí a měst celého Česka. Výzkum probíhal kombinací online a osobního dotazování a je reprezentativní pro populaci 18 až 75 let z hlediska všech sociodemografických ukazatelů.

Reportéři Radiožurnálu se rozjeli po celé republice najít typické zástupce jednotlivých tříd. Jak žijí, kde pracují a co je trápí? Poslechněte si medailonky a odhalte, do jaké třídy se řadíte vy.

Veřejné debaty s politiky a odborníky

Jak problémy a rozdíly mezi jednotlivými třídami řešit? Jde to vůbec? Diskutujeme s odborníky a politiky. Všechny debaty vysíláme živě na vlnách Radiožurnálu a Plusu, rozhlasových webech a facebookových profilech.

Ve čtvrtek 10. října v Teplicích od 17.00 ■ téma: Bydlení

V pondělí 14. října v Ostravě od 17.00 ■ téma: Ohrožená třída

Ve čtvrtek 24. října v Praze od 17.00 ■ téma: Nedůvěra v instituce a vztah k demokracii

V úterý 29. října v Brně od 17.00 ■ téma: Vzdělávání

V pondělí 4. listopadu v Praze v rozhlasovém studiu S1 ■ debata šéfů stran zastoupených v Poslanecké sněmovně

Nejnovější články

Stránky

Sledujte nás