Neznalý pošťák může být ve francouzském Morzine zmatený

Etapy cyklistického závodu Tour de France mohou sloužit i jako turistický průvodce po Francii. Vesnička Morzine v Horním Savojsku, odkud v úterý odstartuje nejtěžší alpská etapa letošního ročníku Tour, je jedním slovem tradiční. Leží v 1000 metrech, uprostřed alpských dvou- a třítisícovek, přes které cyklisté pojedou trať dlouhou 204 kilometrů s celkovým převýšením čtyři tisíce metrů. Kdysi se tu těžila břidlice, dnes žije Morzine z turistiky. V zimě lyže, snowboardy, no a v létě? Samozřejmě, jsme přeci ve Francii, cyklistika.

Hlas moderátora cyklistického závodu vítá před sportovní halou peloton jezdců v pestrobarevných dresech a několik stovek diváků. Je to jeden z mnoha závodů, které tu pořádají. Vzhledem k tomu, že i trasa pro seniory měří 70 km a má celkové převýšení kolem dvou tisíce metrů, jdu radši za starostou, který je i startérem závodu.

Jmenuje se Jean Louis Battandier a přípravy na nejtěžší alpskou etapu slavného závodu mu nedají spát. „Je toho hodně. Musíme vybrat cesty, které úplně uzavřeme v den závodu. Podívejte se sám, jsou to úzké silnice, kde je jen pár křižovatek. V den Tour de France provoz aut skoro úplně odkloníme, ale zároveň chceme umožnit divákům, aby se dostali k trati. To je celkem oříšek,“ říká mi starosta.

Komentátoři francouzského rádia RMC

Rozhlížím se po obci, která má tři tisíce obyvatel. Všichni se tu znají. Manažer místního hokejového mužstva, které patří k nejlepším ve Francii, mi říkal, že podle toho i nakupuje hráče v cizině. Nesmí to být žádné hvězdy s nosem nahoru, které ani nepozdraví.

Nechtěl bych tu roznášet poštu. Skoro všichni tu totiž mají příjmení Marullaz nebo Baud. „Příjmení Marullaz je typické pro Morzine,“ říká mi Melanie, samozřejmě Marullazová. „Jsme malá vesnice s několika velkými rodinami, které se jmenují stejně. Abychom se rozlišili, je nutné vždy něco připojit. Zpravidla profesi, kterou se zabývají. Tak tady jsou Marullazovi z kovárny, Marullazovi od kol, Marullazovi z pošty. Už jsme si na to zvykli a ani nám to nepřijde,“ vysvětluje Melanie.

V Morzine netsartuje jen Tour de France

To vše se v Morzine potvrzuje, když se seznamuji s místním výrobcem tradičních sýrů Tomme a Reblechon. Ten dobrý muž se jmenuje Baud. Viceprezident hokejového klubu, s nímž se potkávám v jeho realitní kanceláři, taky Baud.

Prosím Melanii, aby mě pro jistotu seznámila v Morzine i s někým, kdo má jiné příjmení. A tak se poznávám s Brunem Robinetem (Robinet je francouzsky vodovodní kohoutek). Bruno je proslulý místní cyklista, znalec cyklotras. Neptám se ho na Tour de France, ale na obyčejné ježdění na kole v okolí.

Hosté restaurace A la volonté v Brienne sur Aisne

„V okolí je mnoho možností, kde se dá jezdit na kole. Přinejmenším pět pěkných horských průsmyků, kde jsou cyklistické trasy,“ říká mi Bruno. Vzhledem k tomu, že jsem si jednu z nich vyzkoušel, chci dodat, že to není nedělní projížďka podél Berounky.

Ptám se Bruna, jestli jsou tu vhodné terény třeba i pro rodiny s dětmi. „Spíš to jsou těžké profily, velké převýšení. V horách se jezdí hlavně na celoodpružených horských kolech, ale to doporučuji vzít si s sebou pořádnou helmu a chránič páteře,“ upřesňuje Bruno.

Zástupci sponzorů projíždějí trať

V Mrozine jsem ovšem kvůli jiné cyklistice. Dívám se na mapě na trasu nejtěžší alpské etapy Tourd de France odtud z Morzine do 204 km vzdáleného Saint Jean de Maurienne. Celkové převýšení čtyři tisíce metrů. Dnes ráno jsou alpské velikány od půlky v mlze. Aspoň není vidět, že tam chvíli prší, chvíli sněží. Teplota osm stupňů. A na místě, odkud 13. července odstartuje peloton, je novinář Petr Pravda ze zpravodajského portálu iDnes.

Chce si trasu etpay vyzkoušet a popsat čtenářům, jaké to je. „Před tím se snažím jezdit trochu na kole, asi dva tři měsíce, než sem jedu. Skoro každý den najezdím 40 až 50 kilometrů. Do toho nějakou tu stovku,“ přiblížil svůj trénink novinář. Petr nejtěžší alpskou etapu letošní Tour navzdory zimě, mlze, dešti a sněhu zdolal. Do cíle dojel za deset hodin.

Novinář Petr Pravda (uprostřed)

Zvětšit mapu: vesnice Morzine ve Francii
autor: jap
Spustit audio