Nezdařená výstava

23. červen 2004
Pod kůži

Zaniklé vesnice, opuštěné hřbitovy, zbourané kostely a kaple. Takové je téma výstavy fotografií ze Šumavy, která měla začít v sobotu na Kvildě a konat se nebude. Její autor, plzeňský fotograf Zdeněk Roučka, tvrdí, že za tím stojí starostové, kteří se v dobách socialistického Československa na likvidaci církevních objektů podíleli. Jako příklad uvádí vesničku Prášily, kde vojáci odstřelili kostel v roce 1979, a tehdejší velitel pohraniční roty je dnes starostou obce. Případ zaujal redaktora Lubomíra Smatanu, a tak se vydal na Šumavu hledat pravdu.

Lubomír Smatana: Bývalí vojáci, politruci a komunisté moji výstavu nechtějí, tvrdí Zdeněk Roučka a ukazuje na unikátní snímek kostela v Prášilech. Neznámý autor zachytil církevní stavbu v pádu. Věž se řítí k zemi a prach, rozvířený výbuchem, zakrývá okolí. Černobílou fotografii považuje Roučka za jedinečný dokument z doby železné opony, a proto ji zařadil i do své nové knihy, která měla výstavu doprovázet.

Zdeněk Roučka: Některé šumavské obce a města tu knihu symbolicky podpořily a v Prášilech jsem narazil na starostu, pana Kabáta, který poměrně velice nelibě nesl, že kniha končí jednou černou stránkou, kde jsou záběry z odstřelu kostela Svatého Prokopa v Prášilech z roku 1979. Já jsem netušil, že pan Kabát je bývalým velitelem roty.

Lubomír Smatana: Výstava nazvaná Tenkrát na Šumavě měla původně dokumentovat převážně 30. léta a měla být nostalgickým ohlédnutím za minulostí krajiny. Přes Kvildu projde ročně téměř 1 milion turistů a taková expozice se mohla stát trhákem. Problém prý nastal podle Zdeňka Roučky v okamžiku, kdy do výstavy zařadil i neznámé fotografie z doby, kdy Šumava zůstávala za ostnatým drátem.

Zdeněk Roučka: Bývalý starosta, pan Fridlevič, což je další vysoký důstojník pohraniční stráže, kdysi působil jako politruk na rotě Borová lada. Postupně zpracoval některé členy zastupitelstva tak, že tahle akce bude pro Kvildu ekonomicky silně nevýhodná a že tahle výstava by se pořádat neměla.

Lubomír Smatana: Smlouvu s obcí nakonec Roučka nepodepsal. Nechtěl postupovat proti vůli nepřátelsky naladěného zastupitelstva a už vůbec neměl náladu přistoupit na nové podmínky. Tím podle fotografa pohár trpělivosti přetekl.

Zdeněk Roučka: Najednou jsem zjistil, že v podstatě chci udělat něco, co tamti lidé nechtějí. To znamená, že jsem narazil na značný odpor maskovaný ekonomickými důvody, ale pravda je jasná.

Lubomír Smatana. Bývalý velitel roty a současný starosta Prášil Mojmír Kabát považuje veškerá obvinění za absurdní. Kostel v Prášilech byl v roce 1979 v havarijním stavu, hrozil zřízením a ohrožoval své okolí. O jeho osudu jako obyčejný voják rozhodovat nemohl.

Mojmír Kabát: Se mnou hovořil pouze v krátkosti pan Roučka a vysvětloval jsem mu některé problémy, které prostě jsou, prostě byl to můj názor. Měl jsem určité připomínky k jednomu snímku.

Lubomír Smatana: Starosta Prášil Mojmír Kabát na vysvětlenou dodal, že neměl ani tušení, že se nějaká výstava fotografií připravuje. Však to je také z Prášil na Kvildu dobrých 20 kilometrů. Na Obecním úřadu v Kvildě naopak o výstavě vědí všichni. Místostarosta Václav Osrdovský věnoval spoustu času a neúspěšný výsledek ho netěší.

Václav Osrdovský: Abych řekl pravdu, docela mě to mrzí, já jsem sběratel starých pohledů. Samozřejmě ta akce měla svoje finanční náklady a ne malé.

Lubomír Smatana: Obecní kasu by výstava stála čtvrt milionu korun. Místostarosta tvrdí, že se snažil společně s architektem cenu snížit. Domluvit se s autorem na úsporných opatřeních a navrhnout i jiné rozdělení případného zisku nebo ztrát. To prý fotograf zatvrzele odmítal.

Václav Osrdovský: Ke konci už takové věci jako třeba občerstvení na vernisáž, kde vlastně by celá tíha ležela na nás, což už je potom pakatel vlastně vůči těm všem výdajům, tak bychom chtěli, aby se to rozdělilo mezi nás, tak to také zrovna nebylo z jeho straně dvakrát přijato kladně.

Lubomír Smatana Nezdařená výstava nemá podle Václava Osrdovského nic společného s tím, že na radnici sedí bývalý politruk, který na Šumavě hospodařil po svém. Jde vyloženě o finanční problém. Místostarosta tvrdí, že fotograf měl vysoké nároky a nakonec na to doplatili všichni.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: lsm
Spustit audio

Více z pořadu