Nevěřte reklamám, radí zubní lékař. Víte, jaký zubní kartáček je pro vás ten správný?

21. březen 2015

Robert Vondruška je muž, kterého se možná celá řada lidí bojí. Pracuje totiž jako zubní lékař a navíc úplně nedokládá známé pořekadlo o kovářově kobyle. Zuby si čistí dvakrát denně, jak ostatně doporučuje i svým pacientům. V rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou uznává, že jsme se konečně naučili správně čistit zuby. Znamená to, že do jeho ordinace míří méně pacientů s kazy a bolestmi zubů?

„Spousta lidí si skutečně umí čistit zuby. Jsou to obvykle ti, kteří chodí pravidelně na dentální hygienu,“ přibližuje Robert Vondruška. Do péče dentálních hygienistů nebo hygienistek bychom se podle něj měli svěřit minimálně jednou za půl roku.

Už jen prevencí totiž předejdeme řadě chyb. Mezi ty nejčastější patří především špatná technika čištění a používání nevhodných pomůcek. „Lidé často nechtějí měnit své návyky, i když ty vedou k nedobrým výsledkům,“ zdůrazňuje.

Dentální hygiena ovšem nezáleží jen na běžném kartáčku. Nezbytnou pomůckou při čištění zubů je také kartáček mezizubní. „Bez něj se nedají vyčistit mezizubní prostory,“ upozorňuje Robert Vondruška.

V koupelně bychom měli mít také dentální nit. Ta však nevyčistí všechny prostory mezi zuby a je vhodná například k čištění úzkých prostorů předních zubů.

Čtěte také


Jak vybrat správný zubní kartáček?
„V reklamách se objevují kartáčky, které my nedoporučujeme,“ míní Robert Vondruška. Dobrý kartáček by měl mít malou hlavičku. Pokud je velký, nedostane se do všech záhybů. Kartáček musí mít rovný střih. „Výstupky nebo umělohmotné trhy jsou zbytečné,“ připomíná Robert Vondruška. Pokud v obchodě váháte nad tvrdostí, vyberte vždy měkký.

Žvýkačky můžou být vhodným pomocným prostředkem, ale neměli bychom si myslet, že nahradí každodenní čištění. Pokud jsou však bez cukru, zvýší produkci slin. „Jde o dobrou pomůcku, když jste v místě, kde si nemůžete pořádně vyčistit zuby,“ uznává Robert Vondruška ve vysílání Hosta Radiožurnálu.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio