Nejoblíbenějším dárkem na Islandu je kniha a hrací karty. Lépe se pak čelí dlouhým nocím i depresím, usmívá se skladatelka

Jak slaví vánoční svátky děti na Islandu? Na jaké dárky se mohou těšit? A jak moc se liší tradice od těch našich? „Dětem nosí dárky třináct skřítků, každému připravujeme na tácek to, co rád jí, jako poděkování,“ přibližuje islandské tradice Markéta Irglová, která s rodinou na Islandu žije. Jak vypadá islandský sváteční jídelníček? Poslechněte si rozhovor Vladimíra Kroce.

Pocházíte z Valašského Meziříčí, s rodinou ale žijete na Islandu. Je tam jistota bílých Vánoc?

Bohužel není. Dříve to tak bývalo, ale v dnešní době klimatických změn už bohužel ne.

Čtěte také

Dětem na Islandu nosí dárky hned 13 vánočních skřítků. Bývá tedy těch dárků více než od jednoho Ježíška? Je to výhoda?

Pro děti to určitě výhoda je. Prožívají to velmi. Hlavně proto, že před Štědrým dnem je 13 večerů, kdy jsou obdarovávány. Je to krásná tradice.

Abych se s ní seznámila, pořídila jsem si dokonce knížku, kde jsou nádherné kresby každého skřítka, je tam napsané jeho jméno, popsáno, jak vypadá, jakou má povahu a co rád jí. Takže jim potom chystáme vždycky ten večer, než oni přijdou, na tácek nějaké věci, které rádi jí, jako poděkování za dáreček a zpíváme koledy. Vytvořili jsme si z toho vlastní rodinnou tradici, a to mě hodně baví.

Důležitou roli v islandských vánočních tradicích hraje vánoční kočka. Proč?

Zmínění vánoční skřítci jsou synové dvou trollů, kteří žijí v jeskyni na severu ostrova a mají obrovskou kočku. A tato kočka chodí strašit děti, pokud alespoň jeden ze 13 dárků není nějaké oblečení. A pochází to asi z doby, kdy byla na Islandu velká chudoba, takže jeden z dárků měl být nějaký kus oblečení.

K tradičním dárkům na Islandu patří prý kniha... Je pravda, že Islanďané jsou knihami posedlí?

Je to pravda. Nejvíce knih se vydává právě těsně před Vánocemi, protože je to jeden z nejpopulárnějších vánočních dárků. A i my kupujeme dětem knížky, protože s nimi moc rádi čteme.

Proč mezi tamní tradiční dárky patří hrací karty?

Je to asi proto, že dny mezi Štědrým dnem a Novým rokem jsou dny hraní různých her. Lidé se setkávají, rodiny spolu tráví čas, dívají se na filmy, čtou knížky a hrají stolní hry.

Jak se dají na Islandu přestát dlouhé noci?

Člověk si asi zvykne na všechno, ale po nějaké době zjistí, že mu chybí vitamín D, že je unavený, že má depresi. A pak to musí řešit nějakými doplňky a solárními lampami.

Jaké bývá štědrovečerní menu na Islandu?

Islanďané mají výborné jídlo. Vybrat si mohou ze tří verzí. Někteří jedí jehněčí, jiní preferují humry nebo vepřové. Běžně se ale jí i divocí ptáci. K tomu mají různé přílohy a potom následuje dezert. Štědrovečerní večeře bývá dlouhá a slavnostní.

Zavedla jste u vás doma nějakou středoevropskou vánoční tradici?

Ano, některé české tradice jsme si přizpůsobili. Například Islanďané jedí 23. prosince uzené maso, ke kterému se podle mého názoru skvěle hodí náš bramborový salát. Takže se stalo tradicí, dělám vždycky tradiční český bramborový salát a přijde celá rodina. Už si to oblíbili, takže jsem ráda, že i když nemám kapra na Islandu, tak aspoň ten bramborový salát. A také s dětmi zpíváme české koledy.

Jak Markéta Irglová zpětně vnímá svůj brzký odchod z domova a svůj úspěch? Pomohl jí Oscar proniknout na islandskou hudební scénu? Mají Islanďané smysl pro humor? A jak moc nás může pro život ovlivnit pravidelná ukolébavka pro ještě nenarozené děti? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Vladimír Kroc , opa
Spustit audio

Související