Nejmladší stát v Evropě je na svou historii pyšný. Kosovské národní muzeum vystavuje starověké vykopávky i zbraně partyzánů

Kosovo vyhlásilo nezávislost na Srbsku teprve před 11 lety, ale o své historické dědictví velmi dbá. V Muzeu Kosova v Prištině ale jako by velký kus dějin chyběl. Expozice začíná prehistorickými vykopávkami, pokračuje římskou érou a raným středověkem. Následuje ale už jen 20. století a boj kosovských Albánců se srbskými ozbrojenými silami o nezávislost Kosova. Do kosovského národního muzea se zašel podívat Pavel Novák.

Kosovské muzeum je pěkná opravená žlutobílá budova na dohled od sídla vlády a parlamentu. Otevřeno má vždy od úterka do neděle od 10 do 18 hodin a zvláštní na něm je, že když se do něj vejde, chybí tu důležitá součást většiny muzeí – pokladna. Tady se totiž žádné vstupné neplatí.

Vykradená minulost

Baškim Fazlio se živí jako turistický průvodce nejen po kosovských památkách, ale i po jiných místech na Balkáně. Do muzea právě přišel se skupinou turistů z různých zemí.

Čtěte také

Všechny střepy starověkých nádob, sošky a dalších artefakty v muzeu pocházejí z vykopávek na území Kosova. Většinu jich ale podle Baškima při bojích na konci 90. let odvezli srbští vojáci do Bělehradu a exponáty byly nahrazeny jen fotografiemi. Po válce našli archeologové další předměty.

Sbírka je tedy sice skromná, ale i tak působivá. Z doby Římské říše je v muzeu třeba olověný sarkofág s reliéfy boha Herma z 2. až 3. století našeho letopočtu nalezený teprve v roce 2015.

Kosovo? Pěkná příroda a pohnutá historie

Turisté ze západní Evropy toho o Kosovu většinou mnoho nevědí. Softwarový inženýr Daniel ze Švýcarska zemi charakterizuje jako malou mladou zemi, ze které do jeho vlasti přišlo mnoho přistěhovalců.

Kopii kosovské deklarace nezávislosti obklopují vlajky 107 států, které uznaly jeho nezávislost

Také paní Ela z polského Lublinu měla před cestou do Kosova o této zemi dost mlhavou představu. „Určitě jsem si to představovala jinak. Bydlím v Londýně a poznala jsem tam několik lidí z Albánie, z Kosova, ze Severní Makedonie,“ vysvětluje.

„Není to tady žádné turistické centrum, proto jsem také měla chuť se sem přijet podívat. Zapůsobila na mne hlavně pěkná příroda, hory, také dobré jídlo a víno. Určitě to tady časem bude velmi vyhledávané místo.“

20. století – to jsou zbraně a deklarace nezávislosti

Ve druhém patře kosovského muzea jsou vystavené zbraně, které používali při bojích se srbskými policejními jednotkami. Najdete tu minomet, pušky i samopal. Nikde tady nejsou žádné cedulky s nápisem „Nedotýkat se“, takže si je klidně můžete potěžkat a detailně prohlédnout. Ještěže zbraně nejsou nabité.

Čtěte také

„Je to překvapení, nečekal jsem, že tady bude tolik věcí tady,“ přiznává hotelový recepční a překladatel Refik Hoxha. Je rodilý Kosovan, ale v muzeu v Prištině nikdy v životě nebyl. „Je tu dost historických věcí,“ říká pěknou češtinou. „Netušil jsem, že bych to tady mohl vidět.“

V posledním sále je vystavená kopie ručně psané deklarace kosovské nezávislosti a kolem na stojanech celkem 107 vlajek států, které nezávislost Kosova uznaly včetně České republiky.

autoři: Pavel Novák , and
Spustit audio

Související