Nejlepší třídiči odpadu žijí na Praze 4! Odevzdali půl tuny použitých baterií

Obyvatelé Prahy 4 nejlépe třídí odpad. Městská část získala od neziskové společnosti ECOBAT i osvědčení o přínosu životnímu prostředí. Co recyklují a jaké ocenění městský úřad dostal?

Městská část Prahy 4 získala ocenění za baterie. Těch použitých odevzdali obyvatelé Prahy 4 skoro půl tuny. Ty lidé odevzdávají do sběrných dvorů buď v Durychově ulici, nebo přímo v budově úřadu v ulici Antala Staška. Z recyklace skoro pěti set kilogramů baterií se tak podařilo získat 288 kilo druhotných surovin.

To byl rekord pro rok 2015. V této městské části se ale podařilo v minulých letech vybrat víc použitých baterií. Ale v roce 2013 to byly dokonce 4 tuny. Tedy zhruba osminásobek toho, co se podařilo lidem přinést do sběrných dvorů loni. Na tomto rekordu ale spolupracovaly úřady, školy, firmy, ale i obyvatelé městské části.

Lidé v celém Česku by ale podle plánu Ministerstva životního prostředí měli třídit ještě víc, například bioodpad. Hnědá popelnice by tak měla stát hned vedle té černé na směsný odpad, a to téměř u každého domu.


Cílem nové plánu na třídění odpadu je nejpozději do roku 2030 vytřídit minimálně 65 procent veškerého komunálního odpadu a na skládky z něj nevozit víc než 10 procent.

Na tento plán ministerstvo životního prostředí vyčlenilo 13 miliard korun, konkrétně do roku 2020. Za tyto peníze můžou obce pořizovat hnědé popelnice na biooodpad. Do nich můžou lidé sypat třeba lógr z kávy, zbytky pečiva, uvadlé květiny nebo shnilé ovoce a zeleninu.

autoři: lvb , bkl
Spustit audio