Nejlepší restaurace světa musí mít promyšlený design a nabídnout něco, co jste ještě nezažili

23. říjen 2016
Glosa Pavla Maurera

Žebříčky nejlepších restaurací na světě, to je moje velká vášeň. Baví mě sledovat, jak se odborný i laický svět často diametrálně liší ve svém vnímání, co je vlastně to nejlepší. A jindy se zase až nápadně všichni shodují.

Pravdou zůstává, že ty opravdu nejlepší restaurace na naší planetě jsou většinou velmi luxusní a velmi drahé. Jejich vnitřní interiér je dokonalý, architekti se tu určitě vyřádili. A i když některé podniky vypadají skromně, řekl bych téměř až minimalisticky, vždy je cítit nějaký záměr, vnitřní souvislosti, promyšlenou logiku.

Nic není náhoda

Plápolající krb tesaný v bílém mramoru, romantický výhled na rozkvetlou louku, vůně bylinek, bimbající hodiny, designové účesy personálu, nevtíravá hudba linoucí se tiše kdovíodkud a neviditelní číšníci, kteří se u vašeho stolu zjeví kdykoli na to jen pomyslíte a plní vaše přání, ještě než je stačíte vyslovit. Samotné pokrmy pak mají mnohdy těžko vyslovitelná jména, zcela nečekané kombinace chutí a originální ingredience.

Jste tu okouzleni prakticky vším – a tak to má být. Nejlepší restaurace na světě musí mít vždy něco, co jste ještě nezažili. Konečně, za ty peníze, co tam necháte, si zasloužíte nejen úžasné jídlo, ale i více či méně atraktivní show, která se odehrává na talíři i kolem vás. Nejlepší kuchaři, cukráři, číšníci a sommeliéři musí přece být tak trochu umělci a ne jen běžní hospodští. Tak je to ve všem.

Hospodští versus umělci

kuchař, vaření

Tak jako existují malíři průměrní, pak jsou tu patlalové a jsou tu tvůrci, před kterými zůstává rozum stát. Nemusí se vám líbit kubismus v podání Pabla Picassa, ale určitě mu neupřete, že má talent. A tak podobně to vidím i s nejlépe hodnocenými restauracemi světa. Dám si raději svíčkovou na smetaně namísto molekulárně upravené sépie osmažené v arganovém oleji a plněné teplým kokosovým mlékem. Raději zůstanu při zemi. Ovšem přesto bychom my všichni měli ctít, že tu existují kuchaři, kteří se snaží experimentovat a posouvat vývoj gastronomie kupředu.

Spousta jídel vznikla náhodou a spousta určitě díky promyšleným krokům osvícených kuchařů. Dejme jim tedy šanci, ať nás dále okouzlují svými novými, dosud nepoznanými pokrmy, které, jak řekl guru světové gastronomie Brillant-Savarin, „jsou pro lidstvo mnohdy důležitější než objevení nové planety.“

autor: Pavel Maurer
Spustit audio