Nejlepší album a objev roku. Grammy ovládla devatenáctiletá zpěvačka Olivia Rodrigová

Známá jména pohořela, méně známá překvapila. Hudební ceny Grammy znají své vítěze. Předávání hudebních cen ovládla devatenáctiletá zpěvačka Olivia Rodrigová. Akademie ji zvolila objevem roku a zvítězila i v kategorii nejlepší popové album. Tři sošky získala kapela Foo Figters, a to týden poté, co zemřel jejich bubeník Taylor Hawkins.

Debutovou desku Olivia Rodrigová vydala před rokem a okamžitě se s ní dostala na první příčky světových hitparád. Stala se tak jednou z dalších nejmladších držitelek zlatého gramofonu. Album roku podle akademie Nahrál jazzový hudebník Jon Batista a píseň roku dvojice Silk sonic.

Čtěte také

Tři sošky získala i kapela Foo Figters. Američtí rockeři zvítězili v kategoriích nejlepší rockové vysotupení, rocková písen a rockové album roku. Foo Fighters tak Grammy získali týden poté, co zemřel jejich bubeník Taylor Hawkins.

Poselství Zelenského 

Během předávání Grammy zaznělo prostřednictvím videa poselství od ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

„Válka. Co je hudbě vzdálenější než právě válka? Naši hudebníci místo smokingu oblékli neprůstřelné vesty a v nemocnicích zpívají a hrají našim zraněným. Prosím, podpořte nás jakýmikoliv způsobem, hlavně ale nebuďte zticha,“ řekl Zelenskyj.  

Show se letos musela obejít bez rappera Kanye Westa, pořadatelé ho z programu vyškrtli kvůli obavám z jeho chování. Kanaďan The Weekend zase ceny dlouhodobě bojkotuje.

autoři: Jiří Štefl , prh
Spustit audio

Související