Udělování filmových Oscarů poznamenala facka moderátorovi. Nejlepším filmem je snímek V rytmu srdce, nejvíc sošek získala Duna

Oscara za nejlepší film si ze slavnostního galavečera odnesla režisérka Siana Hederová. Zlatou sošku prestižních cen získal její snímek V rytmu srdce také za nejlepší scénář podle předlohy a za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli. Cenu pro nejlepšího herce v hlavní mužské roli získal americký herec a muzikant Will Smith, který na sebe chvilku před oceněním upozornil tím, že udeřil na jevišti moderátora poté, co nevhodně vtipkoval na adresu jeho ženy.

Rock zažertoval, že se těší na její roli v pokračování filmu G. I. Jane. Odkazoval tak na  velmi krátký sestřih vlasů, jaký měla rovněž herečka Demi Mooreová jako hlavní představitelka ve zmiňovaném filmu z roku 1997. Smithova manželka Jada přitom trpí alopecií, což je nemoc způsobující vypadávání vlasů.

Herec dal Rockovi nejprve facku a pak na něj už ze svého místa dvakrát zakřičel: „Neber si do své hnusné huby jméno mojí ženy!“ 

Za své chování se pak Smith omluvil, když šel na pódium převzít cenu za ztvárnění Richarda Williamse, otce slavných tenistek. Richard Williams byl urputným ochráncem svojí rodiny, řekl při děkovném proslovu zjevně s odkazem na incident, který podle médií velmi poznamenal atmosféru v sále Dolby Theatre.

Herec se pak omluvil filmové akademii a vyjádřil naději, že jej pozve na udílení zlatých sošek i příští rok.

Blíží se revoluce ve filmovém průmyslu?

Incident v médiích poněkud zastínil skutečnost, že vítězství snímku V rytmu srdce v hlavní soutěžní kategorii představuje první podobný velký úspěch streamovací službu.

Nejlepším filmem loňského roku vyhlásila Akademie snímek V rytmu srdce

„Film V rytmu srdce mohou diváci vidět na Apple TV+, pro kterou toto oscarové vítězství je mimořádně důležité, protože je prvním takovým úspěchem jak pro ni, tak pro streamovací platformy vůbec,“ upozorňuje filmový publicista Pavel Sladký.

Vizuální sci-fi magie

Z úspěchu se mohou radovat také tvůrci filmu Duna, který získal celkem šest Oscarů, mimo jiné za nejlepší kameru, zvuk nebo scénář.

„Sci-fi jsou tradičně na Oscarech odkázané do vedlejších, technických nebo výtvarných cen, což je i tento případ. Ale například ceny za střih a za kameru ukazují respekt k tomu, jaké jsou vizuální kvality Duny,“ komentuje filmový publicista Radiožurnálu.

Naopak zklamání zažil film Síla psa. „Inteligentní western nebo anti-western Jane Campionové, který vypráví o hodně potlačených emocí a zážitcích, je jedním z výrazných filmů uplynulého roku. Ale zdá se, že útok na tradiční westernové hodnoty akademie nechtěla,“ dodává Sladký.

autoři: Jiří Chum , Pavel Sladký , prh , and | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.