Nejde o Huawei, odmítá Andrej Babiš podezření, že by odvolání šéfa NÚKIB mělo politické pozadí

17. prosinec 2019

Po roce od chvíle, kdy Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost vydal varování před čínskými firmami Huawei a ZTE, končí jeho šéf Dušan Navrátil. V pondělí jej odvolala vláda a na jeho místo nastupuje náměstek Jaroslav Šmíd. Opozice se obává, aby nový ředitel varování před čínskými technologiemi nezrušil.

Premiér zprávu NÚKIB ještě před měsícem kritizoval, v Ranním interview Radiožurnálu ale popřel, že by za odvoláním Dušana Navrátila byl nesouhlas se závěry úřadu pod jeho vedením.

Čtěte také

„Vláda k odvolání pana Navrátila přistoupila jednomyslně, nebyly tam žádné pochybnosti. Dušan Navrátil se zasloužil o vybudování tohoto úřadu, který nám ostatní závidí, ale bohužel nemá dostatečné manažerské a komunikační schopnosti a vláda po opakovaných diskuzích dospěla k názoru, že se stal pro další rozvoj NÚKIB brzdou,“ vysvětluje Andrej Babiš.

„Problém byl hlavně v komunikaci a v nepochopení role tohoto úřadu, o kterém jsme si představovali, že bude působit jako Nejvyšší kontrolní úřad, že nám bude dávat zpětnou vazbu o jednotlivých resortech, jak to tam vypadá s kybernetickou bezpečností a tak dále,“ doplňuje.

NÚKIB by měl pracovat jako NKÚ

Čtěte také

Opozice chce slyšet jasné důvody pro Navrátilovo odvolání, má totiž obavy, že je politicky motivované. Člen kontrolní komise NÚKIB Jan Bartošek z KDU-ČSL chce po novém šéfovi úřadu záruky, že předchozí varování nezruší. Vyměnit šéfa je totiž podle něj nejsnazší cesta, jak přesně tohoto cíle dosáhnout.

Takový krok by ovšem musel ještě přezkoumat soud nebo by úřad musel vydat druhé varování s tím, že hrozby už pominuly. V obou případech by ale NÚKIB musel svoje tvrzení podložit důkazy.

Osobně od úřadu chci, abych věděl, jak se na jednotlivých ministerstvech starají o kybernetickou bezpečnost. Potřebujeme, aby NÚKIB působil podobně jako NKÚ, tedy že prověří ministerstvo, udělá zprávu, která půjde na vládu, vyjádří se k ní ministr a vyplynou z toho nějaká opatření a úkoly, které se budou sledovat.
Andrej Babiš

S Huawei to nemá nic společného

Pokud jde o podezření vůči společnosti Huawei, Dušan Navrátil se podle Andreje Babiše odvolával na zpravodajské služby, ale žádná z nich vládě tyto informace nepotvrdila. „To rozhodnutí není o Huawei. Je potřeba, aby se k tomu Evropa postavila jednotně, a v ostatních státech s Huawei nemají problém,“ brání se předseda vlády.

Čtěte také

Dušan Navrátil ovšem i po roce od vydání varování tvrdí, že Huawei není standardní firma západního střihu, která by byla nezávislá, a čínský stát má na ni obrovský vliv.

„Pan Navrátil, i když to ministři požadovali, nebyl schopen jim říct, jakým způsobem se tyto zakázky mají realizovat. Z toho důvodu se zbrzdily některé projekty jako Moje daně na ministerstvu financí. ÚHOS teď rozhodl, že v jedné soutěži firma Huawei byla vyloučena, takže to s Huawei nemá nic společného.“

Vysvětlila vláda přesvědčivě, proč není spokojena s prací Dušana Navrátila? A je zajištěna kontinuita v práci NÚKIB? Marie Bastlová se zeptá poslance a člena poslanecké komise pro kontrolu Národního kybernetického úřadu Jana Bartoška z KDU-ČSL. Poslouchejte 17. prosince Dvacet minut Radiožurnálu.

autoři: Jiří Chum , and
Spustit audio

Související