Šéf Huawei v Česku: Když budete kopat dost hluboko, vždycky něco najdete. Naše výrobky jsou bezpečné

Společnost Huawei, čínský telekomunikační gigant, stále trvá na tom, že její technologie není bezpečnostní hrozbou. Je, nebo není bezpečné kupovat její produkty? Také na to se redaktorka Jana Magdoňová zeptala viceprezidenta společnosti Huawei pro střední, východní a severní Evropu.

Český národní úřad pro internetovou a kybernetickou bezpečnost loni prohlásil, že firma Huawei je bezpečnostní hrozbou. Radoslaw Kedzia, viceprezident společnosti Huawei pro střední, východní a severní Evropu, tehdy odpověděl, že se firma proti tomuto výroku bude bránit soudně. K ničemu takovému zatím nedošlo. 

Čtěte také

„S varováním úřadu ale nesouhlasíme. Doufáme, že budeme moci vést diskuzi a české úřady přesvědčit, že je to nesmysl,“ vysvětluje nyní v rozhovoru s Janou Magdoňovou. 

„Hon na čarodějnice“

To, že firma Huawei své výrobky v reklamách označuje za bezpečné, nepovažuje za zavádějící. „Jak definujete, jestli něco je, nebo není bezpečné? Když budete kopat dost hluboko, nakonec vždycky něco najdete. Když ale používáte nějaký produkt nebo zboží a nemáte s ním žádný problém, jak definujete bezpečnost? Pro mě je to bezpečné,“ říká.

„Firmy nabízejí našim zákazníkům řešení a některé z nich mají vážné, dokumentované problémy s kyberbezpečností. My jsme tyto problémy nikdy neměli,“ dodává. Přitom například britská výroční zpráva dohledové komise Centra pro hodnocení kybernetické bezpečnosti společnosti Huawei dlouhodobě varuje před bezpečnostními problémy technologií Huawei.

„V síti, kde se používají naše výrobky a výrobky jiného prodávajícího, byly problémy. Ale ne kvůli nám. Pokud chcete bezpečnou síť, musíte testovat a ověřovat všechny výrobce, ne jen jednoho. Pokud se chcete zaměřit jen na jednoho a vyhrabávat a hledat problémy jen u toho jednoho, nezlepší to bezpečnost. Je to hon na čarodějnice.“

Budoucnost 5G sítí?

V souvislosti s firmou Huawei se v posledních týdnech skloňuje i další kauza. V září tohoto roku totiž generální ředitel firmy Huawei oznámil prodej licencí na 5G technologie. To, že by se tím společnost Huawei vzdávala budování 5G sítí, je ale prý čistá mediální spekulace, zdůrazňuje viceprezident Huawei.

Dobrovolně sdílíme naše know-how, čímž ohrožujeme svůj profit. Trh na tom ale vydělá.
Radoslaw Kedzia

„Na světě je jen málo společností,  které tvrdě pracují, aby vyvíjely know-how a technologie pro 5G. Huawei je jednou z nich a je, slovy našich zákazníků, nejpokročilejší. Zjistili jsme ale, že Spojené státy, které na nás hodně tlačí, nemají žádnou firmu pro 5G. Proto jsme jim nabídli, že se podělíme o naše znalosti, pokud se najde americká firma, která jich bude chtít využít.“

Proč se čínská firma Huawei nemůže prosadit v některých výběrových řízeních v České republice? A jakým způsobem chce Huawei investovat do kybernetické bezpečnosti? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Jana Magdoňová , als
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.