Návštěva sofijského blešího trhu je netradičním výletem do bulharské historie

Z bulharské metropole Sofie si můžete přivézt dobré víno, koření, rozinky nebo třeba ručně vázaná košťata. Pro opravdu originální upomínkové předměty je dobré se zastavit v parku nedaleko historického centra města. V pěkném počasí tam totiž rozloží své stánky obchodníci se starožitnostmi i nejrůznější veteší.

Jen pár kroků od majestátního chrámu Alexandra Něvského se člověk může přenést do dávných dob.

Artefakty pro nostalgiky

Tady v parku před kostelem se prodávají nejenom svaté obrázky, ale také nejrůznější „starožitnosti“ – staré fotoaparáty, domácí roboty z dob reálného socialismu, historické pohlednice nebo peníze, kterými se kdysi platilo.

Čtěte také

Stánku pana Valerije dominuje velká krabice od filmu, která je plná nejrůznějších mincí. Dokonce je mezi nimi možné najít československou dvoukorunu z roku 1972, ale také guldeny, stotinky, forinty, zloté…

Podle Valerije jsou nejvzácnější stříbrná leva z konce 19. století. Jednu minci v hodnotě 5 leva z roku 1885 prodejce nabízí za 40 leva, tedy přibližně za 500 korun.

Suvenýry s pochybnou minulostí

Na sousedním stole jsou vyskládané věci spojené s druhou světovou válkou – různé předměty označené hákovým křížem, válečná vyznamenání, ale i příbory, na kterých je německá orlice a hákový kříž. Mezi věcmi je i průkazka letce Luftwaffe z roku 1943, včetně jeho celého jména a fotografie.


Georgi Dimitrov (1882–1949) byl bulharský komunistický politik, vůdce protifašistického hnutí. V roce 1933 byl nacistickou propagandou obviněn ze zapálení budovy Říšského sněmu v Berlíně. Během Dimitrovovy vlády v Bulharsku na konci 40. let byly zahájeny rozsáhlé procesy, ve kterých byly odsouzeny desítky až stovky lidí, združstevněno zemědělství a zestátněny podniky a banky.

Prodejci se o tom, odkud pochází jejich zboží, rozpovídat nechtějí. Podle tlumočníka Valentina Trajanova je to proto, že nejsou schopni prokázat původ zboží, které je obvykle kradené. Problém je i v tom, že volně prodávají předměty označené nacistickým hákovým křížem.

Pohled do tváře minulosti

U stánku pana Nikolaje se dají pořídit odznaky z různých dob a států. Jsou mezi nimi samozřejmě také odznáčky pionýrské organizace nebo ty s portrétem Lenina či Dimitrova. V nabídce jsou i vojenské řády, čepice bulharské armády, a dokonce i plynové masky.

Bleší trh v bulharské Sofii

Ve stánku pana Ivana jsem si koupil několik bankovek z doby socialistického Bulharska. Jako dárek jsem k nim dostal fotografii mauzolea Jiřího Dimitrova. Stávalo kousek odsud, než ho vyhodili do povětří. Zbyl po něm už jenom tenhle obrázek.

autor: pan
Spustit audio

Související