V bulharském Bansku se lyžuje. Otevřené skiareály přilákaly turisty ze sousedních zemí

Bulharsko bývá převážně oblíbenou letní destinací nejen českých turistů. Ti se tam ale v těchto týdnech nevydali k moři, nýbrž do hor. Kvůli koronavirové pandemii jsou zavřená tradiční lyžařská střediska nejen v Česku, ale třeba ve Francii, Itálii a Rakousku. Otevřené sjezdovky tak našli Češi třeba ve skiareálu v Bansku, kam se vydal i kolega Pavel Novák, aby zjistil, jak se důsledky koronavirové pandemie dotkly života ve městě pod zasněženými svahy.

Letošní zimní sezóna je slabá. Podle Andreje Zvančarova z oddělení marketinku firmy Ulen, která je provozovatelem skiareálu v Bansku, jezdí na svahy pohoří Pirin běžně Britové, Turci, Izraelci nebo Rusové. Teď tu lyžuje ne tak bohatá klientela ze sousedních zemí: Rumunska, Srbska, Severní Makedonie a také několik stovek Čechů.

Ne normálně, ale fungujeme

Starosta města Bansko Ivan Kadev nostalgicky vzpomíná, jak do města pod bílými vrcholy Pirinu ještě loni touto dobou jezdil celý svět. V březnu 2020 ale veškerý život v Bansku ustrnul. Obec byla několik týdnů v karanténě.

Do města Bansko pod bílými vrcholy Pirinu ještě loni touto dobou jezdil celý svět

S opatřeními, která byla zavedena, nefunguje náš turistický průmysl úplně normálně. Některé hotely vůbec neotevřely. Život jde ale dál. Lyžařský areál funguje. Doufáme, že tato sezóna bude pro naše podnikatele lepší, než ta minulá,“ uvažuje.

Provozní omezení

Majitel hotelu Dumanov, pan Georgi Dumanov, který je také členem městské rady, přiznává, že mnoho provozovatelů ubytovacích a dalších služeb řešilo letos v zimě dilema, jestli za přísných podmínek vůbec otevřít. On musel hodně investovat, aby v hotelu dostál všem novým požadavkům.

Co třeba hotely musely změnit? O zkušenosti se rozdělil Filip Šmahel, delegát cestovní kanceláře České kormidlo: „Hotely mají samozřejmě rozdělené časy večeří pro klienty, takže jsou rozděleni na několik skupin, aby restaurace nebyla zcela naplněna. Všichni musí mít při nabírání jídla roušku, mají tam připraveny igelitové rukavice a švédské stoly jsou odděleny plastovými skly, aby na ně nikdo neprskal a dalo se nabírat zpod toho.“

Na lanovkách a při odpočinku u chat mají mít všichni lyžaři nasazené obličejové roušky a dodržovat rozestupy. Moc to ale nedodržují

Omezení se dotkla i lyžařských škol. Podle vládního nařízení může být v každé skupině žáků jen deset dětí nebo dospělých. Škola pana Blagovesta Obecanova se ale vydala raději jinou cestou: „Kvůli situaci kolem pandemie koronaviru nabízíme jen soukromé lekce. Neděláme žádné vyučování ve skupinách, leda když je to skupina dvou nebo tří lidí, kteří se znají a mohou si najmout jednoho instruktora.“

Nahoře na lanovkách a při odpočinku u chat mají mít všichni lyžaři nasazené obličejové roušky a dodržovat rozestupy. Bulharská ministryně turistiky v televizi i mně do očí tvrdila, že provádí pravidelné inspekce a opatření se dodržují, jenže jen dole ve městě. Nahoře pod sjezdovkami asi nikdy nebyla.

Víra v čerstvý vzduch

Tady vidím, že se protiepidemická pravidla nedodržují. Nemáte strach, že si přivezete covid z Bulharska? „V žádném případě. Vláda nám doporučila pohyb na čerstvém vzduchu, tak jsme na čerstvém vzduchu. Myslím že je lepší, když skiareály mohou fungovat, než aby tady bobovali lidé a zanášeli sjezdovky,“ sdílí svůj názor Jaromír z Kopřivnice.

V Bansku na radnici a v hotelech ale chtějí udělat všechno proto, aby si Češi tuto destinaci oblíbili a i když covidová pandemie poleví, aby se do Banska a jeho sjezdovky vrátili.

autoři: Pavel Novák ,
Spustit audio

Související