Cesta po Bulharsku vlakem? Naučte se cyrilici a na nádraží si dejte kávu

14. červenec 2015
Radiožurnál na cestě

Radiožurnál na cestě křižuje Bulharskem. A vlakem. Dá se po této balkánské zemi přesouvat po železnici tak, aby vás to nestálo nervy? Zkušenosti našeho reportéra jsou zatím dobré. Zjistil například, že Bulhaři mají úplně nové vlaky a že na nádražích vaří výbornou kávu.

Nádraží ve městě Dupnica je zajímavým výchozím bodem na výlety do pohoří Rila. Dá se sem přijet vlakem ze Sofie. Hned u nádraží stojí autobusy, kterými se můžete vydat různými směry – do hor i docela jinam.

Pro orientaci potřebujete změnit své představy o tom, jak vypadá jízdní řád. A také byste měli alespoň trochu ovládat bulharskou cyrilici, protože bez ní se tu skutečně neobejdete. Veškeré značení na jízdních řádech je totiž napsané právě jí.

Čtěte také

Když se náhodou spletete a ujede vám vlak, můžete trávit čas na nádraží. Na většině z nich najdete kavárny nebo trafiky, okolo kterých jsou postaveny židle. Tady obvykle vařívají malou silnou kávu, kterou si můžete objednat za půl leva, což je v přepočtu šest sedm korun. Čekání se tedy nakonec vyplatí.

Bulharské vlaky vás překvapí – jsou často moderní a nízkopodlažní. Mohli bychom jim takové závidět. Jde o podobné vlaky, jako ty, kterými zajišťují v Německu příměstskou dopravu.

autor: Martin Ježek
Spustit audio