Nanoskopie představuje zlepšení pro lékaře i pacienty. Ortopedickou diagnózu odhalí rychle a prakticky bezbolestně

Moderní miniinvazivní metoda je určena především pro vyšetření kloubů. Nanoskop, který umožňuje operatérovi nahlédnout do struktury kloubu a odhalit například příčinu přetrvávajících bolestí, má třetinové rozměry oproti běžné artroskopické  kameře a hodí se hlavně pro diagnostiku a ošetření lehčích poranění, například kolene. Mini-invazivní operace se oproti klasické artroskopii dělá jen v místním znecitlivění. Berle pacient nepotřebuje, ze sálu odchází po svých.

Vít Křivan si koleno zranil při běhu asi před půl druhým rokem, od té doby se potýká s potížemi. „Absolvoval jsem artroskopii kolene, ale vyskytl se nějaký další problém, který je nedořešený,“ vysvětluje mladý muž, jak se ocitl na operačním sále v pražském ORP centru.

Čtěte také

Nakonec pacient podstoupil ještě magnetickou rezonanci, kde si lékaři všimli, že meniscus leží trochu mimo kloubní štěrbinu a není proto stabilní.

„Diagnostiku, která může posoudit stabilitu, magnetická rezonance nezvládne, protože je to statické vyšetření, kdy se koleno nehýbe,“  popisuje ortoped František Picek, v čem spočívá hlavní přínos nanoskopické diagnostické metody.

Můžeme za přímé kontroly zraku s kolenem pohybovat, případně si sáhnout na jednotlivé měkké struktury vevnitř a zjistit, jestli nejsou někde skrytě utržené,“ dodává operatér. I kdyby to mělo mít přínos pouze diagnostický, tak je to velký posun vpřed.

Třetinové rozměry, bezbolestný zákrok

František Picek se obléká do sterilního a jeho kolega mezitím potírá pacientovo koleno dezinfekcí. Přímo v místech, kde budeme zavádět tenkou jehlu s čipem, to ještě trošičku místně umrtvíme –  jak kůži, tak podkoží , aby to pacienta nebolelo,“ líčí, co bude následovat.

K výkonu lékař potřebuje jednorázovou sadu nástrojů. Samotný nanoskop je kamera, která má ve srovnání s běžnou artroskopickou kamerou jen asi třetinové rozměry.

Artroskopie (ilustrační foto)

„Artroskopická kamera včetně pouzdra má asi 6,8 milimetrů. Tento nanoskop má 1,8 milimetru, včetně pouzdra 2 milimetry, což nám umožňuje miniinvazivní zákrok,“ upřesňuje ortoped. Speciální technologie schovaná v rukojeti přístroje, na jeho konci je čip.

Čtěte také

Asistent při zákroku přidává do kolene vodu, aby byl obraz na monitoru čitelnější. Pacient sleduje zákrok spolu s lékařem a ten mu vysvětluje, co na displeji vidí.

„Horní plocha, která sousedí se stehenní kostí, je zcela hladká. Spodní plocha, která sousedí s holenní kostí, je taky bez praskliny. To  znamená, že i kdyby tam byla horizontální prasklinka, která byla vidět na rezonanci, tak se nedotýká kloubní plochy a nemůže tam vysloveně škodit, což je podstatné,“ shrnuje František Picek výsledek vyšetření.

Domů po svých

Poté, co se lékař přesvědčil, že meniskus není natržený, kontroluje ještě chrupavku. Nevypadá zcela jako porcelánový talíř, je taková trošičku nerovná, což znamená, že je měkčí. Kdbychom na ni zatlačili, což známe z klasických velkých artroskopii, tak určitě nebude tvrdá,“ popisuje operatér.

Nanoskopie tedy prokázala, že pacient má jen mírně poškozenou chrupavku. Další operaci tak potřebovat nebude.

Kdybych nevěděl, že ten zákrok už probíhá, tak bych si myslel, že tady jenom tak ležím a čekám. Žádná bolest, bylo to úplně v pohodě,“ pochvaluje si pacient Vít Křivan. Krátce po zákroku může navíc odejít domů po svých.

Pomocí nanoskopie se poškozený meniskus dá i sešít. Metoda slouží také k vyšetření jiných klubů, třeba kotníků nebo ramen.

autoři: Andrea Skalická , and | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související