Nakoupit s rozmyslem a správně uskladnit. Jak neplýtvat potravinami? Poslechněte si naše rady
Češi každý rok vyhodí milion tun jídla. Často přitom plýtvat nechtějí, ale vinou špatného skladování nebo neuváženého nákupu už potraviny nejsou k jídlu. Na co se v kuchyni zaměřit, aby zelenina vydržela déle čerstvá a zbytky od večeře nekončily v koši? Poslechněte si reportáž.
Nejčastěji vyhazují lidé potraviny, které se rychle kazí. Hlavně čerstvé pečivo, zelenina a ovoce. Zvadlé kusy se přitom často dají snadno oživit. Mrkve nebo ředkvičky, které ztratily vláhu stačí dát přes noc do vody. A využít se dají i věci, které většina lidí pokládá za prostý odpad. Třeba ze slupek z brambor se dají udělat chipsy a z těch jablečných zase čaj nebo sirup.
Jak se vyhnout plýtvání jídlem?
- Plánujte. Sepiště si seznam, co budete vařit, a podle toho nakupte jídlo.
- Nakupujte jen tolik, kolik sníte.
- Do lednice ukládejte jídlo podle piktogramů, které jídlo označují.
- Banány ani rajčata do lednice nepatří, kořenovou zeleninu a bylinky ponořte do sklenice s vodou.
- Pokud víte, že něco nestihnete sníst, dejte to po malých porcích do mrazáku.
- Vyhýbejte se mikrotenovým sáčkům. Zkuste voskované ubrousky – pečivo v něm vydrží čerstvé déle.
Proč vyhazujeme jídlo?
Ty nejčastější příčiny vyhazování jídla jmenuje vedoucí projektu neplýtvat potravinami Lea Kubíčková z Mendelovy univerzity: „Špatné skladování, to, že nakoupíme víc, než jsme schopni spotřebovat nebo neodhadneme množství uvařeného pokrmu“.
„Hodně lidí zmiňuje kvalitu potravin. Potravina třeba nebyla úplně tak kvalitní a nevydržela jim tak dlouho, jak si představovali,“ dodává Kubíčková.
Plánovat a nakupovat jen to, co sníme
Proto je podle ní v první řadě důležité plánovat, vymyslet si, co bude k večeři příštích dnech, udělat soupis všech věcí, které doma chybí, a nakoupit jen v takovém množství, jaké člověk sní.
Čtěte také
V případě, že máme v kuchyni víc potravin, než spotřebujeme, dá se většina z nich uložit do mrazáku, říká Anna Strejcová z organizace Zachraň jídlo:
„Lze zmrazit máslo nebo tvrdé sýry, případně hotové pokrmy, které si uvaříte do zásoby. Vždycky je dobré si je nandat v nějakých menších porcí, aby se z mrazáku dalo odebírat po menších kusech,“ radí Strejcová.
Co patří do lednice?
Naopak do lednice lidé často ukládají věci špatně, připomíná Lea Kubíčková: „Úplně nejjednodušší je, když si prohlédneme ty obrázky, co máme v ledničce, jsou tam piktogramy, které ukazují, kam ideálně uložit ovoce a zeleninu, kam sýry, kam mléko, mléčné výrobky, kam máslo,“ radí Kubíčková.
Čtěte také
„Obecně se ví, že banány nebo rajčata nepatří do lednice, ony potom i ztrácí chuť. Bylinky a podobně lépe uchováváme ve sklenici s vodou,“ doplňuje Kubíčková.
A u pečiva by se lidé měli vyhýbat mikrotenovým sáčkům. Nahradit se dají třeba speciálními povoskovanými plátěnými ubrousky, které jsou prodyšné a chleba nebo housky díky tomu neplesniví, ale taky ani neokorají.