Nakoupit s rozmyslem a správně uskladnit. Jak neplýtvat potravinami? Poslechněte si naše rady

Češi každý rok vyhodí milion tun jídla. Často přitom plýtvat nechtějí, ale vinou špatného skladování nebo neuváženého nákupu už potraviny nejsou k jídlu. Na co se v kuchyni zaměřit, aby zelenina vydržela déle čerstvá a zbytky od večeře nekončily v koši? Poslechněte si reportáž.

Nejčastěji vyhazují lidé potraviny, které se rychle kazí. Hlavně čerstvé pečivo, zelenina a ovoce. Zvadlé kusy se přitom často dají snadno oživit. Mrkve nebo ředkvičky, které ztratily vláhu stačí dát přes noc do vody. A využít se dají i věci, které většina lidí pokládá za prostý odpad. Třeba ze slupek z brambor se dají udělat chipsy a z těch jablečných zase čaj nebo sirup.

Jak se vyhnout plýtvání jídlem?

  • Plánujte. Sepiště si seznam, co budete vařit, a podle toho nakupte jídlo.
  • Nakupujte jen tolik, kolik sníte.
  • Do lednice ukládejte jídlo podle piktogramů, které jídlo označují. 
  • Banány ani rajčata do lednice nepatří, kořenovou zeleninu a bylinky ponořte do sklenice s vodou.
  • Pokud víte, že něco nestihnete sníst, dejte to po malých porcích do mrazáku.
  • Vyhýbejte se mikrotenovým sáčkům. Zkuste voskované ubrousky – pečivo v něm vydrží čerstvé déle.

Proč vyhazujeme jídlo?

Ty nejčastější příčiny vyhazování jídla jmenuje vedoucí projektu neplýtvat potravinami Lea Kubíčková z Mendelovy univerzity: „Špatné skladování, to, že nakoupíme víc, než jsme schopni spotřebovat nebo neodhadneme množství uvařeného pokrmu“.

„Hodně lidí zmiňuje kvalitu potravin. Potravina třeba nebyla úplně tak kvalitní a nevydržela jim tak dlouho, jak si představovali,“ dodává Kubíčková.

Plánovat a nakupovat jen to, co sníme

Proto je podle ní v první řadě důležité plánovat, vymyslet si, co bude k večeři příštích dnech, udělat soupis všech věcí, které doma chybí, a nakoupit jen v takovém množství, jaké člověk sní.

Čtěte také

V případě, že máme v kuchyni víc potravin, než spotřebujeme, dá se většina z nich uložit do mrazáku, říká Anna Strejcová z organizace Zachraň jídlo:

Lze zmrazit máslo nebo tvrdé sýry, případně hotové pokrmy, které si uvaříte do zásoby. Vždycky je dobré si je nandat v nějakých menších porcí, aby se z mrazáku dalo odebírat po menších kusech,“ radí Strejcová.

Co patří do lednice?

Naopak do lednice lidé často ukládají věci špatně, připomíná Lea Kubíčková: Úplně nejjednodušší je, když si prohlédneme ty obrázky, co máme v ledničce, jsou tam piktogramy, které ukazují, kam ideálně uložit ovoce a zeleninu, kam sýry, kam mléko, mléčné výrobky, kam máslo,“ radí Kubíčková.

Čtěte také

„Obecně se ví, že banány nebo rajčata nepatří do lednice, ony potom i ztrácí chuť. Bylinky a podobně lépe uchováváme ve sklenici s vodou,“ doplňuje Kubíčková.

A u pečiva by se lidé měli vyhýbat mikrotenovým sáčkům. Nahradit se dají třeba speciálními povoskovanými plátěnými ubrousky, které jsou prodyšné a chleba nebo housky díky tomu neplesniví, ale taky ani neokorají.

autoři: Lucie Pávová , agf
Spustit audio