Na svíčkovou ke Čtyřem kočkám v New Jersey se sjíždějí lidé zdaleka. Majitelé začali nejdřív s koblihami

Trochu ukrytá mimo ruch velkého města, na kraji lesa v malé obci v americkém státu New Jersey. Taková je česká kavárna Four Green Cats, tedy U čtyř zelených koček. Díky poctivosti a chutné kuchyni do ní jezdí štamgasti i turisté nejen z amerického státu New Jersey, ale třeba i přespolní z nedaleké Pensylvánie i z jiných koutů Ameriky.

Docela běžná státní silnice ve státě New Jersey v obci Mount Laurel. U rybníka  s mlýnským kolem je poutač s českou vlajkou a nápisem Four Green Cats Cafe - U čtyř zelených koček.

Všechny dobroty v kavárně napekla paní Naďa Vassa. Žemlovka, štrúdl… I těsto si paní Naďa dělá sama. Původní nápad byl prodávat smažené koblihy na místním trhu. Koblihy měly velký úspěch, prý měli na trhu největší frontu.

Úspěšné koblihy

Do Spojených států se paní Naďa přistěhovala za dcerou. Po úspěchu s koblihami se rozhodla začít péct v pronajaté kuchyni. Už čtyři roky ale s manželem Mílou, také s českými kořeny, provozují vlastní kavárnu, kde se vaří i česká jídla.

A co znamená název U čtyř zelených koček? Zelená symbolizuje zdravou domácí stravu a 4 kočky jsou paní Naďa, její dcera a 2 vnučky.

Paní Naďa a její slavné koblihy

Carol a Chris si v české restauraci dali svíčkovou jen napůl, protože se po obědě chystali ještě sportovat a nechtěli se moc najíst. Pro Chrise byla návštěva 4 zelených koček narozeninový dárek a očividně dobře vybraný. Jídlo bylo prý vynikající.

Z toho všeho dostávám hlad. Dostávám na stůl svíčkovou se šesti, kterou jsem ani nezvládl sníst. Navíc mi paní Naďa zabalila s sebou domů výslužku.

autoři: Pavel Novák , dit
Spustit audio