Na radu své šestileté dcery začala vyrábět bylinné soli. Nový život našla ve Skotsku, kde se cítí šťastná

Kdo by občas neřekl: chtělo by to nějakou změnu. Začít žít tam, kam mě srdce táhne. Ne každý odvahu k životní změně nakonec má. Kdo ji v sobě najde, většinou nelituje. Příkladem je rodina paní Petry v maličké vesničce Ford na západním pobřeží Skotska. To se jí stalo domovem a před nedávnem se tam pustila do podnikání. Tento týden získala v mezinárodní soutěži nejlepších produktů od malých výrobců Great Taste (Skvělá chuť) dvě ze tří hvězdiček. V čem podniká?

Takovou vyhlídku z kuchyně by paní Petře mohl leckdo závidět. Na louce se pasou ovce a nad lesem za nimi se tyčí mohutné kopce.

Život podle Google Street View

Je to Dandoo, to je ten přímo před námi. Dá se vylézt jen na jaře, jinak je zarostlý. Je tam strašně moc midges, takže se tam nedá být. A vždycky tady prší, ale nám už to nevadí, nejsme z cukru,“ říká paní Petra Hůrská.

Čtěte také

Na úvod je zapotřebí vysvětlit, že midges, jsou typicky skotské dotěrné mušky. I s nimi ale paní Petře a její rodině tady na konci světa nic nechybí. Místo, kde dávají lišky doslova dobrou noc, ale našli díky moderním technologiím.

Hledali jsme práci ve Skotsku a když jsme se koukli na Google Street View, tak jsme se do tohoto místa zamilovali. Chtěli jsme bydlet někde, kde budeme mít výhled na kopce,“ vysvětluje.

Od prababičky k nápadu šestileté dcery

Během první kovidové karantény se paní Petra pustila do podnikání. Po vzoru své prababičky si už roky připravovala doma přírodní bylinkové soli na vaření a k dochucování jídel. Na radu své tehdy šestileté dcery začala soli vyrábět i pro ostatní. Během roku už se prodávají v šestnácti místních obchodech.

Paní Petra při sušení bylinek. Dělat bylinné soli se naučila od své prababičky

Jde to docela slušně. Ohlasy jsou a spousta lidí se nám ozývá zpátky, že se jim to líbí a nikdy by je to nenapadlo. Přišla za mnou sousedka a říká, že díky mojí soli má takových nápadů, co může vařit! Dalo jí to energii a v kuchyni ji to baví – a to je to, co chceme dělat,“ usmívá se paní Petra.

Zpátky nás nic nedostane

Zatím je výroba ochucených solí a bylinkových čajů přivýdělkem, časem se snad, jak doufá paní Petra, podnikání pořádně rozjede. A i kdyby ne, ze Skotska se rozhodně nehne.

Nedokážu si představit nic, co by nás zavedlo zpátky do Česka. My jsme z Čech odešli s tím, že uvidíme, jak se nám bude dařit a jestli se budeme cítit šťastní. Cítíme se šťastní, cítíme se být Čechy, ale příroda je tu nedotčená a Skotsko máme strašně rádi,“ uzavírá paní Petra.

Při opětovném pohledu z okna její kuchyně jí to nejde nevěřit.

Výhled z okna se neomrzí. Není divu, že se rodině nechce zpátky do Česka
autoři: Jaromír Marek , | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související