Lucie v Británii venčí psy – a dobře ji to živí

Stejně jako v České republice, i ve Spojeném království mají lidé vřelý vztah k domácím mazlíčkům, především psům. Odhaduje se, že psa má doma každý čtvrtý Brit. Protože ne každý majitel psa má čas chodit se svým čtyřnohým miláčkem ven třikrát denně, někteří využívají služeb profesionálů. S jedním, respektive jednou z nich se vydal do parku i londýnský zpravodaj Jaromír Marek.

Došli jsme do lesa. Kolikrát denně profesionální venčiči psů vychází? „Třikrát denně. Ujdu zhruba mezi dvaceti a třiceti kilometry.“

Čtěte také

Lucie žije v Londýně přes deset let. Poslední roky se živí tím, že za peníze venčí psy. V zimě, v létě, v dešti i ve slunečním žáru tráví prakticky většinu dne na ulici a v parku.

Protože jsem vždycky měla ráda zvířata, myslím, že to je nejlepší byznys, co můžu dělat. Jsem ráda i venku, takže moje práce je ideální,“ směje se.

Dá se venčením psů uživit? „Ano. První rok byl spíš poloviční úvazek, ale teď už mě to dobře živí,“ popisuje Lucie, jak se ke své současné profesi dostala.

Psi za okny

Během vyprávění kráčíme rychle parkem. Na zastávky není čas. Jak se dozvídám, většina klientů je stálých. Noví přibývají díky webové stránce nebo na doporučení.

První rok to bylo pomalejší. Nikdo vás nezná a nejde to tak rychle. Teď už mám stálé zákazníky,“ líčí Lucie.

Psi jsou na mě zvyklí, většinou na mě už čekají za dveřmi nebo mě vyhlížejí z okna. Nemohou se dočkat, až je vyzvednu a půjdeme na procházku.“

Čtěte také

Potkat na ulici nebo v parku profesionálního dogwalkera neboli venčiče psů není nic neobvyklého. Právě naopak.

Někteří se specializují na malé psy, jiní na velká plemena a další zase kráčejí s tou nejrozmanitější smečkou.

Jediný limit, který platí je jeden psovod na šest psů. Maximálně. Dogwalkerů je hodně, ale uživí se všichni.

Neberu ostatní jako konkurenci, ale že si můžeme navzájem pomáhat. Spoustu dogwalkerů mi doporučilo psy nebo já jim já doporučím ty, kteří třeba bydlí mimo můj rajon,“ vysvětluje.

Venčení v době koronaviru

Současná koronavirová krize dopadla i na profesionální psovody. Během zatím dvanáctitýdenní karantény jim výrazně ubyli zákazníci.

I Lucie teď venčí pravidelně jen pro jednoho klienta.

Během karanténních opatření jsem musela na pár týdnů přestat pracovat. Postupně se všichni vracejí do práce a díky tomu mám zpět svou práci i já,“ hodnotí Lucie a doufá, že se vše brzy vrátí do normálu.

Lidé půjdou zase do práce a ona bude zase venčit jejich psy.

autoři: Jaromír Marek ,
Spustit audio

Související