Mým snem je vyhrát olympiádu na singlu, komentuje Josef Dostál vztah s kolegy ve čtyřkajaku

8. červenec 2016

Na olympijských hrách v Riu může získat dvě medaile. Jednu s partou dalších tří závodníků a jednu sám. O tu mu jde víc. Rychlostní kanoista Josef Dostál má o to těžší soutěžní náplň. Startovat totiž bude v K1, kde je mistrem světa, i v K4. Tedy s posádkou, se kterou už má 4 roky starý olympijský bronz z Londýna.

„První velký výsledek byl pro mě bronz na olympijských hrách, bylo to takové nastartování přímo do špičky sportu. Ale nejvíc si cením zlata na mistrovství světa v Moskvě na single kajaku. Přece jenom, to je nejprestižnější disciplína a dokázat to vyhrát sám, kdy celý výsledek závisí jen na mně, nikdo mě tam netáhne, tak to je pro mě nejcennější,“ říká Josef Dostál.

A tím se od ostatních členů čtyřkajaku liší. „Je možné, že kluci to trochu berou zle. Já se jim na jednu stranu nedivím, protože tu svoji přípravu rozděluju na dvě části, přičemž každý z nich tomu čtyřkajaku dává maximum. Ale já tu kanoistiku nedělám pro kluky, ale pro sebe, a mým snem je vyhrát olympiádu na singlu,“ vysvětluje vztahy s dalšími spolujezdci Dostál, i když to může znít trochu sobecky.

Čtyřkajak zkoušel během sezóny i jiné složení, ale nakonec se vrátil k osvědčené a bronzové čtveřici z Londýna – Havel, Trefil, Dostál, Štěrba. V průběhu roku měl v tomto ohledu jasné představy Jan Štěrba:

„Na tu světovou špičku aktuálně ztrácíme v týmovosti, v souhře a v týmové přípravě. Ale nijak bych se z toho nehroutil, protože času do hlavního závodu sezóny je ještě poměrně dost, takže si myslím, že jsme schopní se vrátit tam, kam patříme.“

Ta týmová příprava souvisí jistě i s tím, že Josef Dostál trénuje dlouhodobě mimo další kolegy ze čtyřkajaku. Nakonec z toho ale byla výhra v portugalském Montemoru v ostrém testu před Riem. Čtyřkajak bude doufat, že všechna jména zazní při ceremoniálu v Riu rok od mistrovství světa v Miláně, kde z toho ale byl v uvozovkách jen bronz. Teď chce čtyřkajak víc.

autoři: jch , fk
Spustit audio