Olympijský rok Ester Ledecké: Superhrdinka v kombinéze od bratra, které jeden sport nestačí

17. únor 2018

Jan Suchan celý rok sledoval život zlaté medailistky Ester Ledecké a její přípravu na Hry v Jižní Koreji. Jaký je režim sportovkyně, která dokáže naprosto ovládnout závody na lyžích i na snowboardu? Poslechněte si celý časosběrný dokument Olympijský rok.

Mnoha lidem se Ester Ledecká zapsala do paměti jako dcera muzikanta Janka Ledeckého. Nyní už je pojmem sama o sobě. Obojživelná sportovkyně zvládá závody na snowboardu i na lyžích. A je dokonce první ženou v historii, které se na zimních hrách podařilo získat zlatou medaili ve dvou různých disciplínách na jedněch olympijských hrách. Svůj první závod vyhrála už v pěti letech.

Také rok před zimní olympiádou začal úspěšně. Ester se v březnu stala dvojnásobnou mistryní světa a získala celkové vítězství na Světovém poháru. Pro trofeje a ceny už tehdy měla doma vyhraněnou místnost. Nové přírůstky se tam ještě vešly. „Pořád se dají nějaké police přidělat. Nebo se koupí větší byt,“ vtipkovala.

Něco za něco

Velký úspěch ale také hodně stojí. Nejde jen o peníze. Ester kvůli neustálé fyzické námaze občas trápí tělo. Komplikace se projevily třeba v roce 2014 při zimní olympiádě v Soči, kdy jí přetažená záda zničila šanci na medaili. Od té doby pravidelně cvičí s fyzioterapeutem.

Navíc mezi trénováním, závody a sebeprezentací, která je také součástí práce sportovce, nezbývá moc času na přátele. „Mám teď jiné priority, ač to zní asi pro někoho zvláštně a smutně,“ vysvětluje Ester. Doma bývá asi jen dva měsíce z roku. „Pro správného sportovce by měl být na prvním místě sport. Je život, rodina, sport a pak jsou takové další záležitosti,“ dodává.

Co se rodiny týče, je u Ledeckých talentu na rozdávání. Táta slavný zpěvák a skladatel, dědeček Jan Klapáč, který získal na hokejovém mistrovství světa celkem sedm medailí, a k tomu bratr Jonáš – výtvarník, sportovec, autor komiksů i hudebník. Pro svou sestru navrhuje design snowboardového prkna a kombinézy. I díky němu tak Ester vypadá jako superhrdinka.

Ester Ledecká, Pchjongčchang

Nejspíš to ale není jen zdání. Úspěchy si Ester udržela během celého roku před olympiádou. Letos už vyhrála pět závodů Světového poháru v obřím slalomu na snowboardu v Rogle.

Na zimní olympiádě v Pchjongčchangu reprezentuje Českou republiku nejen na snowboardu, ale i na lyžích. A z obou závodů se vrací se zlatou medailí. Je první ženou v historii, které se podařilo na zimních hrách ovládnout dvě různé disciplíny na jedněch olympijských hrách.

autoři: jsu , had
Spustit audio