Čeští hokejisté si zahrají o bronz! Poslední dny olympiády na stanici Radiožurnál – olympijský speciál

23. únor 2018

Skoro čtyři tisíce sportovců z celého světa, neopakovatelná atmosféra olympiády a samozřejmě i české naděje na některou z medailí. To všechno nabízí olympijské hry v Jižní Koreji. Pro Čechy jsou velmi úspěšné. Už máme na kontě šest medailí a hokejisté se dostali do semifinále olympijského turnaje.

Český rozhlas pro olympiádu spustil speciální digitální rádio Radiožurnál – olympijský speciál. To naladíte až do ukončení olympiády na stránkách radiozurnal.cz, na telefonu v aplikaci iRadio a v Praze, Brně, Plzni a Ostravě a dalších místech na digitálním rádiu v multiplexu Českého rozhlasu.

Vysílání denně nabízí až devatenáct hodin programu přímo z dějiště her a také z olympijského festivalu v Brně.

Čtěte také

Hokejisty čeká bitva o bronz

Čeští hokejisté podlehli v semifinále olympijským sportovcům Ruska 0:3 a v sobotu odpoledne si zahrají o bronzové medaile.

„Jsme hodně zklamaní, že to nevyšlo, ale večer musíme přepnout a myslet na zítřek, jsem ještě ve hře o medaili, zítra tam musíme odevzdat maximum a medaili vzít,“ říká útočník Martin Růžička.

Poslední zápas české reprezentace proběhne v sobotu od 13:10 českého času.

Se sedmým místem jsou sdruženáři spokojení

Závod družstev v severské kombinaci ovládli na olympijských hrách favorizovaní Němci. Čeští sdruženáři zakončili účast v Jižní Koreji sedmým místem v týmovém závodě. Čechy dovezl do cíle na sedmém místě nejzkušenější člen českého kvarteta Miroslav Dvořák.


Velkou švýcarskou radost přinesl poslední individuální závod ve sjedzovém lyžování. Kombinaci ovládla Gisinová a třetí byla její krajanka Holdenerová. Mezi ně se vklínila jen Američanka Shiffrinová. Češka Kateřina Pauláthová si dojela pro sedmnácté místo i přes dlouhý tréninkový výpadek kvůli operovanému kolenu.

„Pro nás maximum, kde můžeme momentálně být, bohužel těch šest národů jsou někde jinde,“ říká s tím, že bojují většinou s Italy a Američany, které porazili, takže jsou spokojení.

Biatlonistky se v cíli neradovaly

České biatlonistky se s olympijskými hrami nerozloučily tak, jak si představovaly, ve štafetovém závodě obsadily dvanácté místo. Po prvním úseku v podání Evy Puskarčíkové to nevypadalo vůbec zle, jenže pak se začala snaha o povedené loučení s olympijskými hrami hroutit.

Veronika Vítková

Zatímco hlasatel obdivoval nejen rychlost a přesnost třeba běloruských biatlonistek, Jessica Jislová kroužila na už na druhém trestném kole, nabrala velkou, velkou ztrátu, a v cíli pochopitelně mluvila o velkých problémech na druhé položce.

„Fukalo, musely jsme tam strašně dlouho stát, začala jsem se klepat a nebyla schopná, abych mohla dál v klidu střílet,“ vysvětluje.

Jenže ani na třetím úseku nebylo o moc veseleji, naopak stejně smutno, protože Markéta Davidová nedobrovolně napodobila Jislovou, ani jí nestačily tři náhradní náboje a také ona musela ujet 300 metrů navíc.

V Českém domě je vše typicky české

Český dům patří k velkým atrakcím pro fanoušky a slouží jako místo, kam se chodí sportovci odreagovat. Teče tam i české pivo. „Během následujících dvou týdnů by nemělo dojít,” slibuje redaktor Radiožurnálu Štěpán Pokorný.

Českým domem ale intenzivně voní i chléb. A ten se, poněkud překvapivě, jmenuje Karel. „Co se pití a jídla týče, vše je typicky české,” usmívá se redaktor.

Český olympijský dům v Pchjongčchangu


První patro Českého olympijského domu je volně přístupné pro všechny návštěvníky. Za vstup do jiných domů se přitom platí i několik tisíc korun.

Pomyslnou pásku Českého domu v Pchjong-čchangu přestřihl předseda olympijského výboru Jiří Kejval a také předseda Senátu Milan Štěch z ČSSD. „Chtěl bych všem popřát, aby sem přicházelo hodně hostů, aby to byla propagace České republiky a aby tu samozřejmě bylo co slavit,” prohlásil Milan Štěch.

Radiožurnál bude z Českého domu vysílat řadu rozhovorů s českými sportovci a, jak Štěpán Pokorný dodává, snad i s medailisty. „Byla by škoda, kdyby to krásné studio nemělo co nejvyšší využití. Spojíme se ale vždy, když se tu bude dít cokoliv zajímavého,” slibuje.

Olympijský rok 2018
autoři: jch , als , špo , prh
Spustit audio