My ti věříme, řekli jí členové Coldplay. Míla Fürstová navrhla podobu jejich nového alba Ghost Stories

29. leden 2015

Pracovat s umělci není vždy snadné, ale výsledek stojí za to, jak dosvědčuje Míla Fürstová. Tato česká grafička a malířka žije v Anglii a mezi laickou veřejností se proslavila díky britské kapele Coldplay. Její členové ji oslovili, aby pro ně navrhla podobu šestého studiového alba Ghost Stories.

Než se rozhodla věnovat jen umění, pracovala v dívčí škole. A jak přiznává, měla blíž spíš ke svým žákyním než k učitelskému sboru.

„Nebyla jsem úplně pedagog,“ uznává s tím, že sice vystudovala pedagogickou fakultu, ale na dívčí škole dostala za úkol děvčata inspirovat.

Když se rozhodla věnovat jen umění, vzdala se pravidelného příjmu a otevřela si ateliér v tovární hale plné hluku a prachu. „Bylo to pro mě dobrodružství,“ vzpomíná. Po dvou letech otěhotněla a začala z praktických důvodů pracovat z domova.

Ateliérem se jí stala malá místnost, která dřív sloužila jako prádelna. „Zákulisí mé práce je skromné, ale jsem vděčná, že ho můžu mít,“ vysvětluje. „Mám tam obrovské okno a při práci se dívám do zeleně, na velkou zahradu,“ popisuje.

Když si ji skupina Coldplay vybrala, aby vytvořila podobu nového alba Ghost Stories, trochu váhala. „Nevěděla jsem, jak k práci přistoupit, protože v ateliéru poslouchám hudbu čím dál méně,“ přibližuje své první dojmy. Nakonec však šlo o umělecky svobodnou zakázku. Zpěvák Chris Martin jí totiž řekl: „Dělej si, co chceš. My ti věříme.“

Míla Fürstová, umělkyně, grafička a výtvarnice

Pro svou tvorbu si Míla Fürstová vybrala starodávnou techniku leptu. Zinkovou destičku pokryje voskem, obrátí ji a „začoudí“ svíčkou. „Destička zčerná a pak do ní začnu rýt jehlou. Vyrytá linka se objevuje jako stříbrná čára na černém pozadí,“ přibližuje. Nakonec vše ponoří do kyselinové nádrže.

Audio záznam rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio