Mravenci si umí postavit vlastní Eiffelovu věž

14. červenec 2017

Myslíte si, že jediná Eiffelova věž je v Paříži? Tak to jste na omylu. Američtí vědci totiž přišli na to, že podobnou stavbu umí vybudovat i jeden druh mravenců.

Konstrukce mravenčí Eiffelovky je opravdu srovnatelná s tou pařížskou. Alespoň tedy podle videa na YouTube, které tam vložili vědci z Georgijského institutu v americké Atlantě. Výzkumníci dali do skleněné misky plné mravenců plastovou tyčinku, po které potom vylézali.

Po zhruba dvaceti minutách vytvořili ze svých těl kompaktní zvonovitý útvar, který se skutečně podobá Eiffelově věži v Paříži.

Mravenci často díky konstrukcím překonávají překážky, například vodu. Mravenci ohniví, kteří žijí třeba v Jižní Americe, se umějí navzájem spojit nohama a kusadly, takže vytvoří živoucí vor. Podobné tvary jako věže nebo vory dokáží mravenci stavět hlavně díky své ohromné síle.

Vědci z americké Atlanty přišli na to, že tito mravenci dokáží zvednout až 750násobek vlastní váhy. A to bez toho, aby se zranili.

Mohli by lidé v budoucnu využít tyto stavitelské schopnosti mravenců? Podle webu phys.org by tyto poznatky mohly pomoci například při vývoji takzvaných modulárních robotů, tedy strojů, které samy přizpůsobují svůj tvar okolnostem.

autor: bal
Spustit audio