Mrak z trubek a pivo v podlaze. Češi budou na výstavě EXPO získávat vodu ze vzduchu

6. duben 2021

Bylinky tam porostou jen díky vodě získané z vlhkosti vzduchu. Také tak bude vypadat český pavilon na světové výstavě EXPO 2020 v Dubaji. Právě technologie získání vody ze vzduchu a její využití v poušti je jedním z hlavních lákadel české expozice. EXPO se v Dubaji otevře s ročním zpožděním kvůli pandemii koronaviru přesně 1. října.

Čtěte také

„Koncept je, že když už bude jídlo na talíři, tak kuchař přijde a ustřihne nejčerstvější koření nebo zeleninku, kterou může, navíc zavlažené vodou získanou ze vzduchu. Tato technologie dokáže stvořit oázu v poušti,“ popisuje Jiří Potužník, generální komisař české účasti na EXPO v Dubaji. 

Momentálně dohlíží na stavební práce. Pavilon je hodně prosvětlený, dvoupodlažní a s terasou na střeše. Jeho autor, Jindřich Ráftl, upozorňuje: „První věcí, kterou návštěvník uvidí, bude právě český pavilon, máme hned první pozici!“

„Nejvíc poutat pozornost bude struktura mraků, která vyjadřuje to, co se odehrává v pavilonu,“ pokračuje. „V pavilonu je nainstalovaný systém S.A.W.E.R., který přeměňuje vodu ze vzduchu.“

Takzvaný „mrak“ (obrovskou plastiku z nerezových trubek) v těchto dnech dokončuje sochař Honza Dostál. Už nyní jeho „mrak“ se svými větvemi tvoří před pavilonem polostín. „Dubajská vedra zažívám poprvé, už jen 50 procent stínu člověku hrozně pomůže,“ přiznává. 

Výtvarník Jan Dostál nemá na ohýbání trubek šablonu, vše dělá podle citu

Soláry a pivo v podlaze

Čtěte také

Ze střechy pavilonu je krásně vidět hlavní vchod na výstaviště EXPO. „Na vyhlídkové terase bude bar a také pokračování struktury mraku,“ ukazuje architekt Jindřich Ráftl. 

Chybět nebudou ani solární panely. Právě jimi vyrobená energie bude jediným zdrojem pro technologii S.A.W.E.R., která získává vodu ze vzduchu. „Podlahou pak vede trubka na pivo,“dodává architekt.

Dokončovací práce českého pavilonu jsou nyní v plném proudu. Už 1. října se nedaleká hlavní brána na výstavu EXPO 2020 otevře.

Spustit audio

Související