Moravské koláče, kroje i tóny dechovky. Krajané v Texasu si připomněli české kořeny. Zavítal i Petr Pavel

V srdci amerického Texasu byste možná očekávali stáda krav, kovbojské klobouky a westernové salony. Ve městě La Grange ale najdete i moravské koláče, vyšívané kroje a kapely, které hrají českou dechovku. K řece Colorado se totiž stěhovali Češi, Moravané a Němci už od 19. století. Nedávno krajany navštívil i prezident Petr Pavel...

V městečku La Grange asi 160 kilometrů od Houstonu se v parném červencovém dni shromáždilo před Českým kulturním domem na dvě stovky lidí. Na dřevěné bílé terase vyhrávala kapela Round Top Brass Band, kterou už v roce 1971 založil Ronny Sacks.

České tóny v Americe

„Zaměřujeme se na české a německé písně. Já a náš bubeník George Koudelka jsme spolu chodili na univerzitu a tenkrát 4. července jsme se sešli a založili kapelu, se kterou hrajeme dodnes,“ vzpomíná na začátky hudebního tělesa, které hraje na českých a německých festivalech po celém Texasu Ronny.

Vyzdobený kostel v La Grange, Texas

Letos se k nim přidal i zpěvák John. Moje máma je Němka, můj táta byl Čech. Ve svých kořenech mám od obojího trochu. Česky dobře zpívám, ale s mluvením je to horší," přiznává.

České texty se mu ale učí dobře. Měl totiž štěstí pracovat se skupinou dam z města East Bernard. „Tehdy tvořily hodně české muziky. Já jsem jim k tomu hrál na piano a na akordeon a pomáhal jsem jim s jejich nahrávkami ve studiu. Díky tomu jsem se stal skutečným českým muzikantem tady v Texasu.“ Jak říká, dodnes je jeho oblíbenou českou písničkou Na Šumavě je dolina a Škoda lásky.

Miss v českém kroji

Akce se účastnily také dívky v poctivých českých a moravských krojích. Jejich šaty doplňovaly šerpy s nápisy Československá Miss Texas či Nebraska různých ročníků.

Čtěte také

„Moje šaty jsou autentická kopie poličského kroje. Vyrobili jsme je společně s mými babičkami a mámou. Všechny výšivky na bílé zástěře jsou dělané ručně. Bylo s tím hodně práce,“ popisuje jedna z dívek.

Na českou sešlost dorazili i lidé z dalších koutů Texasu. „Jmenuji se Michal Moris. Přijeli jsme s manželkou z města Temple. V naší oblasti žije spousta Čechů s českými jmény, jako třeba Prchal nebo Skrhal,“ prozradil za doprovodu kapely ve spalujícím texaském slunci další krajan...

autoři: Zdeňka Trachtová , opa | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související