Mohou být plasty ekologické? Finové se rozhodli vyrábět je ze dřeva

15. říjen 2020
Podcast Budoucnost R

Plasty mají ve světě špatné jméno. Až osm milionů tun jich každý rok končí ve světových oceánech a jejich výroba je v současnosti závislá na fosilních palivech. Je to materiál, bez kterého se ale už prakticky neobejdeme. Používáme je totiž téměř všude. Co kdybychom ale plasty nevyráběli z ropy? 

Mohou biomateriály nahradit plasty? Právě to bylo jedním z témat letošního – bohužel digitálního – ročníku Oslo Innovation Week, kde se představila i finská společnost Woodly. Ta vyvinula technologii na výrobu plastů z celulózy. 

Čtěte také

„Plast předčí jakýkoliv další materiál, který teď máme k dispozici,“ říká CEO společnosti Woodly Jaakko Kaminen. „Kdybychom měli nahradit plast nějakým zcela novým materiálem, museli bychom zcela předělat spoustu jeho různých využití a taky logistiku a výrobu obecně.“

Mnohem efektivnější tak podle společnosti Woodly je změnit plast jako takový – při zachování stávající logistiky a výroby. „Naše výchozí myšlenka byla uvědomit si, že jakkoliv je plast skvělý materiál, přináší s sebou spoustu ekologických dopadů,“ popisuje Kaminen.

Udržitelnost na prvním místě

Woodly dnes vyrábí plast na bázi dřeva. „Vybrali jsme si celulózu, protože je to nejběžnější organický polymer na světě. Museli jsme pak přijít na to, jak dosáhnout toho, že bude celulóza po zahřátí ohebná a průhledná. Nakonec se nám to podařilo.“

Pokud budeme schopní použít stávající světovou infrastrukturu na výrobu plastů a díky ní škálovat náš produkt, už jen tím snížíme náš ekologický dopad. Protože nebudeme muset stavět nové továrny a výrobní linky po celé planetě. A to je něco, co taky musíme vzít v potaz,“ dodává Jaakko Kaminen. 

Jak se vlastně plast na bázi dřeva vyrábí? A kde všude je tyto „nové“ plasty možné používat? Poslechněte si celý podcast Budoucnost R s Jaakkem Kaminenem.

autoři: Vojtěch Koval , als
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.