Moderní pětiboj mi dává vše, co od sportu očekávám, říká David Svoboda

24. červenec 2016

Zatímco někteří sportovci plnili limity nebo měli kvalifikační olympijské turnaje ještě před pár týdny, moderní pětibojař David Svoboda si může už celý rok „užívat“ jako jistý účastník olympijských her v Rio de Janeiru.

Své si totiž splnil na evropském šampionátu v britském Bathu, kam za ním jako první v rámci projektu Olympijský rok vyrazil zpravodaj Radiožurnálu na ostrovech Jiří Hošek.

Británie je pro Davida Svobodu zemí zaslíbenou, protože na mistrovství v Londýně získal několik medailí a vyvrcholilo to zlatou medilí na olympijských hrách tamtéž.

„Snažím se nebýt pověrčivý, ale asi na tom něco bude,“ komentuje to Svoboda. „Mně se v Anglii vždycky líbilo, závodí se mi tady dobře, je tu příjemné prostředí i lidé.“ Na sportovišti v Bathu už jednou před lety závodil a byla to pro něho jedna z prvních zkušeností v elitní kategorii. Skončil druhý.

Jaké to je dělat sport, který není stejně populární, jako třeba tenis nebo atletika? „Takhle jsem nikdy nepřemýšlel. Když jsem si vybral moderní pětiboj, tak už mi bylo 16 a měl jsem tehdy jiné priority, než být multimilionář a nejpopulárnější sportovec. Mým cílem bylo vybrat si sport, který mě hlavně bude bavit a ve kterém mám šanci být úspěšný.“

Pětiboj mu podle jeho slov dává všechno, co od sportu očekává, a je naprosto spokojený se svou volbou.

autoři: špo , jpr
Spustit audio