Mladá, krásná a miluje české kroje. Rodině české královny krásy z Oklahomy trvá obléct se do tradičního oděvu i pět hodin

Bydlí skoro 10 tisíc kilometrů od Česka, jejich předci z českých zemí odešli před víc než sto lety, přesto žijí svým českým původem každý den. Rodina Sedivých z amerického státu Oklahoma patří mezi nejvášnivější z těch, kdo ve Spojených státech pěstují tradici českých, moravských či slezských krojů.

Sedivy-Thompsonovi chystají o jejich historii knihu v angličtině pro Čechoameričany, doma mají na jejich skladování speciální prostory, a když se svými kroji vyrážejí na cesty, v pěti lidech potřebují deset kufrů.

Anna Sedivy-Thompson je nositelkou titulu československá královna Oklahomy a v jednom ze svých krojů vystupuje na pódium ve Washingtonu. České velvyslanectví pořádá netradiční módní přehlídku krojovaných Čechoameričanů a Anna dorazila s celou pětičlennou rodinou.

Z různých koutů Česka

Ona, její sestra Eva, matka Brenda, otec David i babička Evelyn, ti všichni tu prezentují kroje z různých částí Česka. Jejich předci si je kdysi při odchodu za oceán s sebou přivézt nemohli, oni teď této tradici přesto znovu vdechují život.

Čtěte také

„Obléct si ten kroj mi trvalo 45 minut a pomáhali mi s tím tři lidi. Totéž moje sestra a další. Takže je to vždycky rodinná událost, když si kroje oblékáme. Je potřeba hodně rukou, hodně lidí. Připravit se na dnešní ukázku krojů nám dohromady trvalo asi pět hodin,“ říká za celou rodinu Anna v úboru z oblasti Českého Těšína.

Na volné chvíle to není

Kroje si s příbuznými obléká často, při různých slavnostech nebo prezentacích, jako je tato. Ale zase ne každou neděli nebo kdykoli na to má náladu, na to je navlékání úboru předků příliš komplikované.

Američtí Češi pěstují tradice vlasti svých předků často velmi náruživě

A jejich skladování, to je taky alchymie. Brenda je má ve speciální skříni a v krabicích po celém domě.

„Nikdy je nesmíte věšet, patří právě složené do krabic, aby si uchovaly správný tvar. Předtím je ale musíte vyprat a naškrobit. To si musíte připravit na sporáku, pak do toho šaty ponořit, potom několik dní schnou a musejí se vyžehlit. Takže udržovat kroje, to je taky umění,“ varuje Brenda.

Místní atrakcí

Rodina Sedivy-Thompson se v Oklahomě přestěhovala z města Yukon, kde žije mnoho Čechoameričanů, do města Edmond, kde naopak kroje nikdo nezná, a tak je Anna s příbuznými vždycky atrakcí, když si své oblíbené šaty oblékne.

Čtěte také

Babička Evelyn Pavelka-Sykora Sedivy má na sobě kroj z Kyjovska stejně starý jako ona sama, vyrobený tady v Americe na konci 30. let minulého století.

Anna ho označuje za poklad, prý už se takové nedělají. Jí je 22 let, ale místo obvyklých zábav americké mládeže ji zajímá hlavně historie krojů, jezdí za nimi i do českých muzeí. Ptám se, kde se v ní takový zájem bere.

Echt český materiál

„Je to rodinná tradice. Moje máma byla tou, kdo v Oklahomě představil skutečně původní kroje z původních českých materiálů, do té doby si je tu lidé dělali z amerických náhražek.

„Sama nosím kroje od tří let. Kroje jsou naše srdeční záležitost, sbližují nás s našimi předky. Díky krojům dovedeme lépe porozumět tomu, jak naši předci v Česku žili.“

A kromě toho jsou prostě krásné a symbolizují českou komunitu tady v Americe. Když si oblečete kroj, dáváte najevo svou identitu, říkáte tím: jsem Čech, podívej na můj kroj!“ vysvětluje Anna Sedivy-Thompson, československá královna Oklahomy, která mimo jiné píše knihu, aby informace o krojích byly pro českoamerickou komunitu dostupné i v angličtině.

autoři: Jan Kaliba , aka
Spustit audio

Související