Místo katedrály tovární věže. Americké adventní trhy v pensylvánském Betlémě svérázně navazují na evropskou tradici

Na vánočnímu trhu v americkém městě Betlém v Pensylvánii vás možná jako první napadne, že jde o velmi českou akci. Nejen proto, že hned u vchodu spatříte rozsvícený obří vánoční strom vybudovaný z pivních sudů. Jde o jeden z nejvyhlášenějších adventních trhů v celé Americe, který se inspiruje tradičními trhy v historických centrech evropských měst. Tento americký Betlém založili v osmnáctém století Moravští bratři a jejich odkaz tam jde vnímat doslova všemi smysly.

Pensylvánský Betlém je na americké poměry velmi historické město, ale když se blížíte ke zdejšímu vyhlášenému vánočnímu trhu, nerozprostírají se kolem vás budovy z osmnáctého století, ale pět červeně nasvícených věží zdejší bývalé ocelárny.

Vysoké pece místo gotických katedrál

Pořadatelé tuto zdánlivou vadu na kráse pojímají naopak jako přednost: „Chtěli jsme vytvořit venkovní prostranství k setkávání lidí jako v Evropě. Jenže tady nemáme náměstí s katedrálami. A tak jsme využili to, co máme: tyhle naše industriální sedmdesátimetrové gotické katedrály. Vysoké pece, to je naše zdejší historie, tak jako v Evropě kostely na náměstích,“ říká Kassie Hilgertová, prezidentka organizace ArtsQuest, která vánoční trh pořádá.

Místo gotických katedrál dodávají vánočním trhům atmosféru vysoké pece bývalé ocelárny

Jak můžete slyšet z tónů zdejší kapely, vycítit z vůně svařeného vína nebo z chuti bramborového salátu anebo zakusit při vlastnoruční výrobě skleněných ozdob, inspirace evropských stylem vánočních trhů je veliká.

Snídaně se svatým Mikulášem

Pro nás je tento vánoční trh úzce spojený s historií Betléma – a tu tvořili Moravští bratři. Proto jsme chtěli navodit autentický dojem venkovních evropských svátečních trhů. Už roky to má obrovský úspěch. Jezdí sem lidé z třiceti amerických států i ze zahraničí,“ vysvětluje Kassie.

Čtěte také

Samotný název Christkindlmarkt odkazuje k evropské tradici. Stejně jako to, že ho pořádáme venku. Ale abychom nalákali Američany, instalovali jsme i čtyři velké vyhřívané stany. Máme tu živou hudbu nebo snídani se svatým Mikulášem, místo se Santa Clausem. A já myslím, že lidi milují, jak jsou tu evropská a americká kultura smíchané dohromady,“ pokračuje.

Evropská atmosféra i pochutiny

Líbí se mi, že je to trh s evropským nádechem. Celkově sem jezdíme spíš kvůli atmosféře než kvůli nabídce. A rádi zkoušíme evropské jídlo – naposledy jablečný mošt, štrúdl a taky preclíky,“ říká Kelly z nedalekého Northamptonu, která s manželem přijíždí každý nebo každý druhý rok.

Myslím, že vidět originální venkovní trh stojí za to a vždycky to doporučuju. My se jím snažíme do Betléma vnést povědomí pospolitosti a sezónní slavnosti. Když lidi vystavíte jiným kulturám, tak to sbližuje,“ všímá si ředitelka.

Miluju, když máme návštěvníky ze zahraničí, ráda s nimi diskutuju. A čím víc evropské atmosféry sem dokážu vnést, tím spíš se bude trh lidem líbit,“ říká ředitelka Kassie Hilgertová s tím, že by si přála, aby jednou jí někdo provedl vánočním trhem v Evropě. Třeba v Praze.

autoři: Jan Kaliba , | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související