Nejde o komerci a konzum. Na vánočním trhu v Gosau vaří podle sto let starých receptů

2. prosinec 2019

Vánoční, adventní nebo Ježíškovy trhy mají různé podoby. V malé horské vesnici Gosau v hornorakouské části Alp se drží stoleté tradice. Vrací se ke starým vánočním receptům a zvykům i k původním řemeslům. Trh připravují místní a sami na něm prodávají občerstvení, vánoční ozdoby a adventní věnce. O hudbu se stará kostelní sbor a skupina obecních trubačů.

Adventní jódlování i další vánoční a předvánoční písně předvádí ve skanzenu za vesnicí evangelický sbor z Gosau vedený Petrem Pfafem s dvaceti dvěma zpěváky a zpěvačkami. Celý vánoční trh má na starost Elisabeth Grill, jedna z místních obyvatelek.

„Místní spolek Ženy v krojích tady vaří dobroty podle sto let starých receptů, jsou tu selky ze zemědělských farem, vaří tady například Fleischkrapfen, to jsou smažené taštičky plněné mletým masem podávané se zelím, to nikde jinde neochutnáte. A smažené myši – to jsou osmažené kousky tvarohového těsta s rozinkami nebo jablky a taky pečené brambory,“ popisuje.

Čtěte také

Jídlo, ale také punč, svařené víno, bylinkové čaje voní na celém prostranství. Staré dřevěné domky jsou dočasně obydlené řemeslníky a jejich výrobky.

„Je tu hodně výrobků ze dřeva, vánoční ozdoby, kuchyňské potřeby i dřeváky typické pro region, jsou tu výrobky z daňčích, jeleních a kamzičích parohů. A místní ženy, které háčkují, pletou a šijí, se vrací ke století starým postupům a vzorům a nabízí třeba teplé rukavice a ponožky,“ vysvětluje.

Vánoční trh jako byl dřív

Trh založili místní před jedenácti lety, chtěli vytvořit místo, kde nebude reprodukovaná hudba ani výzdoba ze světelných řetězů, vysvětluje Mathias Stieger z turistického centra Dachstein - Salzkammergut.

Reportáže z dalších evropských adventních trhů můžete slyšet ve vysílání Radiožurnálu celý týden v 8:50.

„Horské Vánoce nás mají vrátit do dřívějších časů, kdy lidé věci sami vyráběli a nabízeli na trzích doma vyrobené pokrmy, marmelády a med, nejde o komerci a konzum, jde o to, aby se tady potkali přátelé a celé rodiny a užili si hezký čas společně, to je unikátní na těchto trzích a vše doprovází, jak slyšíme, tradiční hudba,“ popisuje.

Duše zdejší krajiny

A co je podle něj na trzích výjimečné? „Lidé. Jsou na první pohled introvertní, ale přesto velmi otevření, srdeční a pohostinní a hodně přímočaří, ti jsou tou duší zdejší krajiny,“ vyzdvihuje.

Vánoční trh v Gosau

První adventní víkend navštívily trhy tisíce lidí z okolí. Vánoční trh jako byl dřív se líbí i Kristine z nedalekého Bad Goisern. Podle ní není umělý jako většina ostatních a to oceňuje.

Horské adventní trhy v hornorakouském Gosau se zopakují i druhý adventní víkend, pak už místní budou připravovat Vánoce ve svých domovech.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio