Mise v africkém Malawi se letos poprvé zúčastnila zubařka. Trháme i šedesát zubů denně, říká

30. červenec 2018

Sterilizace nástrojů v kotlíku na ohni, i to patří k terénní medicíně v africkém Malawi, kam odjeli pomáhat čeští a slovenští lékaři z neziskové organizace International Humanity. Mezi lékaři letos poprvé byla zubařka. Ani poté, co vybalila své nástroje, žádné obavy v místních lidech nevyvolávala. Před zubní ordinací se od první chvíle tvořila dlouhá fronta.

Nad otevřeným ohněm se v kotli plném vody sterilizují nástroje, které lékařka používá v zubní ordinaci. Sterilizátor tu sice je, ale není funkční. A i kdyby byl, pravidelně tu vypadává elektřina, takže by se na něj stejně nedalo spoléhat.

Češi se do Malawi vracejí pravidelně už několik let. A jejich pomoc je vidět

Humanitární mise v Malawi - Symbolické poklepání základního kamene Československé nemocnice

Čeští a slovenští lékaři z neziskové organizace International Humanity jezdí pravidelně pomáhat do afrického Malawi. Do vesnice Fanuel, ve které postavili nízkonákladovou nemocnici, se vracejí pravidelně.

Deset zubů najednou

„Teď už sterilizujeme třetí várku, pak si oddychneme,“ směje se Kristýna Halmová, která na Slovensku působí jako zubní lékařka. Na rozdíl od své praxe doma, tady v Malawi musí mnohem častěji sáhnout k radikálnímu řešení.

„Malých kazů, které by se daly řešit plombou, je tu málo. Většinou mají pacienti zuby zasažené do hloubky, kde by bylo potřeba endodontické ošetření kořenových kanálků. To tu ale vůbec nepřipadá v úvahu, takže volíme extrakci,“ popisuje zubní lékařka.

„Včera tu byli pacienti s tím, že chtěli vytrhnout jeden dva zuby. Dnes jsme jich jedné paní vytrhli deset, jinému muži sedm,“ říká Kristýna Halmová a přiznává, že už ji od trhání bolí ruka. „Dnes jsem vytrhla už asi šedesát sedmdesát zubů, včera taky. Jsem vyčerpaná.“

Pacientů je hodně, času málo

Markéta Břusková v Česku pracuje jako zdravotní sestřička. Svého rozhodnutí zúčastnit se mise v Malawi rozhodně nelituje – naopak. „Je to neskutečně zajímavé, k něčemu takovému se doma nedostanete,“ pochvaluje si a Kristýna Halmová dodává, že sestře zvýšila kompetence – dovoluje jí píchat znecitlivující injekce.

Zapomeňte na pravidlo „tří minut”. Stomatolog radí, jak správně čistit zuby

Radek Mounajjed

Bolí vás zub? Je to pro vaše vlastní dobro. I to v rozhovoru s Janem Pokorným s úsměvem říká Radek Mounajjed. Ten byl mimo jiné prvním českým stomatologem, který přednášel na Harvardu.

„Už jsem taky vytrhla dva zuby, což je úžasné. Pacientů je hodně a času málo, takže musíme práci urychlit,“ říká Markéta.

Stateční pacienti a neohrožené zdravotnice

Ze zubní ordinace se neozývají žádné hrůzu nahánějící zvuky. Místní lidé jsou odhodlaní a někteří by možná ani anestezii nepotřebovali, myslí si Kristýna Halmová.

Sestřičku Markétu zaskočila maminka, která ani během trhání zubu nepřestala kojit svoje miminko. „Nedá se to popsat slovy, ještě teď mám z toho husí kůži,“ popisuje Markéta. „Lidé jsou tu neskutečně disciplinovaní.“

Zítra čeká zubní ordinaci výjezd do terénu, obě ženy však působí neohroženě. „Vždyť i tady jsme vlastně v terénu. Trháme zuby na plastové stoličce, pacienti mají hlavu opřenou o stěnu nebo o Markétu a svítíme si čelovkou,“ směje se Kristýna Halmová. „Aspoň tam bude foukat vánek a stoličku tam určitě taky nějakou najdeme,“ uzavírá.

autoři: Andrea Skalická , and
Spustit audio