Češi se do Malawi vracejí pravidelně už několik let. A jejich pomoc je vidět

22. červenec 2018

Čeští a slovenští lékaři z neziskové organizace International Humanity jezdí pravidelně pomáhat do afrického Malawi. Do vesnice Fanuel, ve které postavili nízkonákladovou nemocnici, se vracejí pravidelně.

Tak jako každý rok, i letos přišli místní obyvatelé tým z International Humanity přivítat. Práce českých a slovenských lékařů si velmi váží. Na přivítanou pro ně zpívají, tančí a hrají divadlo.

Chudí, ale šťastní

Ve vesnici, která patří k nejbohatším na malawijském venkově, žijí obvykle asi čtyři desítky lidí. Teď je jich tu na sto čtyřicet.

Války, konflikty a nemoci? Současná Afrika umí být i jiná, tvrdí editorka Českého rozhlasu

žirafy - Afrika - safari

Většina toho, co o Africe víme, je špatně. I to v rozhovoru se Zuzanou Burešovou říká editorka Českého rozhlasu Lucie Weissová, která Afriku navštívila. „Afrika je něco úplně jiného, než jak si ji odtud představujeme,“ shrnuje své dojmy po návratu z „černého kontinentu“.

„Lidé v Malawi jsou velmi chudí, ale šťastní. Teď přišli, aby poděkovali lékařům za to, co pro ně dělají. Pomoc, které se jim prostřednictvím organizace International Humanity dostává, velmi oceňují. Lékaři je nejen vyšetří, ale navíc jim dají i léky zdarma,“ pochvaluje si Aaron Maluwa.

Život ve Fanuelu a okolních vesnicích se podle něj změnil v mnoha směrech. „Lidé se naučili základům hygieny, postavili si záchody. Je to sice jen díra do země, ale i to pomáhá,“ dodává Aaron.

Převratné změny

Humanitární mise v Malawi - Krmení podvyživeného miminka ze stříkačky

Přestože pochází z chudé rodiny, povedlo se mu vystudovat vysokou školu a dnes je ředitelem Národního muzea ve městě. Pro tým českých a slovenských lékařů je důležitým pomocníkem. Místní lidé si ho velmi váží, naslouchají mu a důvěřují.

„Zásadně se také snížil počet dětí s podvýživou. V okolí nemocnice už najdete dítě s typicky nafouklým bříškem jen výjimečně,“ podotýká Aaron Maluwa a opět zdůrazňuje, za posledních pět let se životní podmínky místních lidí díky působení International Humanity změnily opravdu hodně.

„Tahle vesnice se jmenuje Maluwa Village – je to vesnice, ve které žijí jen moji příbuzní. Lidé tu žijí velmi skromně, v hliněných domech se střechou ze slámy. Spí se na zemi. Mnohde jsou na tom ale ještě hůř. Je to zkrátka zdejší způsob života,“ představuje ředitel muzea svoji vesnici.

Na Afriku se nedá zapomenout

Když o den později sedáme do auta, abychom vyložili léky v blízké nemocnici, zase vyvoláváme velkou pozornost místních obyvatel. Atrakcí jsme hlavně pro děti. Kdykoli nás vidí, vytrvale na nás pokřikují „azungu“, což v místní řeči znamená cizinci.

Kolika jazyky se mluví v Africe?

I za málo peněz se dají udělat velké věci. O tom se přesvědčil náš reportér v Zambii. O malé sirotky se tam starají i díky české pomoci místní mladí manželé

V dnešní Africe žije 1,1 miliardy obyvatel, lidé tu používají víc než 2000 jazyků. Znamená to, že Afrika je jazykově mnohem pestřejší než Evropa. Na starém kontinentě, kde žije zhruba o čtvrtinu lidí méně, se mluví jen 286 jazyky.

Markéta Břusková pracuje v Ostravě Radvanicích na oddělení sociálních lůžek. Tady v Malawi nejvíc využije antimalarika nebo léky na snížení bolesti a horečky. Společně s Jarmilou Siverovou teď třídí dovezené léky a otevřenými dveřmi vidíme na chodbu, kde už několik hodin sedí pacienti a čekají na vyšetření.

„Můžete vidět tisíckrát film, fotky nebo poslouchat přednášky, ale když sem přijedete a vidíte to naživo, je to neskutečně silný zážitek,“ shrnuje své dojmy z humanitární mise Markéta.

autoři: Andrea Skalická , and
Spustit audio