Ministr Blatný: S uvolňováním nejsem optimistický. Je to tak 50 na 50

V řadě krajů se situace zhoršuje, varuje ministr zdravotnictví za hnutí ANO Jan Blatný, podle kterého k rozvolňování protiepidemických opatření dojde, až to bude opravdu bezpečné. Jak se změní nově zavedený protiepidemický systém? A kdy bude u nás k dispozici vakcína proti novému koronaviru? Ministra Blatného se ve speciálně rozšířených Dvaceti minutách Radiožurnálu ptal moderátor Vladímír Kroc. 

Je pravděpodobné, že se v pondělí dostaneme na stupeň tři (podle PES) a k poměrně velkorysému uvolňování restrikcí?

Kdybyste se zeptal v pondělí, tak bych vám řekl, že pravděpodobnost je velká. Když se mě ptáte dnes, tak vám řeknu, že je menší. A vidím to tak padesát na padesát. Snažíme se vycházet nikoliv z dojmů nebo přání, ale z dat, která máme. A i když je v současné době Česká republika na úrovni skóre, které by to umožňovalo, tak řada krajů se ve svých parametrech horší. Nejsou optimální ani hodnoty hospitalizovaných pacientů v některých nemocnicích, takže je docela možné, že v pondělí k onomu uvolnění nedojde. A je to bezpečnější varianta, než kdybychom rozvolnili a za týden bychom se museli ke složité situaci vracet.

Čtěte také

Kdy rozhodne vláda, jestli od pondělí vyhlásí stupeň rizika tři?

Vláda rozhodne nejpozději v neděli. A jestliže zítra nebo v sobotu už bude skóre vysoké, tak potom je pravděpodobné, že tuto informaci budeme mít i dřív.

Není to překotné? Provozovatelé nebudou do poslední chvíle vědět, jestli mohou druhý den otevřít, nebo ne?  

Je to tak, jak říkáte, nemám na to lepší odpověď. Ale abychom to alespoň trošku ulehčili, tak jsme se domluvili, že budou zveřejněny podmínky, za kterých to bude upraveno.  Ty jsou finalizovány s jednotlivými rezorty a dnes nebo zítra budou uvolněny, takže několik dní jakási příprava bude. Ale máte pravdu – je to na poslední chvíli.

Ke včerejšku přibylo 4 931 potvrzených případů nákazy koronavirem. Je to jeden z důvodů, proč přestáváte být optimistický?

Je to určitě jeden z důvodů. Zdá se, že v Praze se situace pořád drží pod kontrolou, ale v řadě krajů, zejména kolem Českomoravské vrchoviny, se situace horší. Praha v tuto chvíli celu republiku zlepšuje, ale jakkoliv v ní žije hodně lidí, tak je poměrně malou částí a nemůžeme k ní přistupovat jinak.  

Podle premiéra Andreje Babiše vláda nabídne plošné testování před Vánoci. Co si od toho slibujete?

I když se nejedná o nařízené a opravdu plošné testování, jak tomu bylo v některých jiných zemích, tak umožníme osobám, které testování podstoupí, aby o své nemoci věděly, i když nemají symptomy.  A jsou to ti lidé, kteří by vlastně nedobrovolně rozšiřovali nemoc mezi příbuznými, zejména kolem Vánoc.

Kdy by mělo v Česku proběhnout plošné testování? A bude na takovou akci dostatek praktických lékařů? Moderátor Vladimír Kroc se ptal ministra zdravotnictví za hnutí ANO Jana Blatného.

autoři: Vladimír Kroc , prh
Spustit audio

Související