Milují moře a nemohou ho opustit ani v zimě. Desítky otužilců na Korfu si říkají Pinguíni

Zdá se, že v otužování se dnes vyžívá skoro celý svět. Kam taky v době restrikcí jít... Ale málokdo ví, že na řeckém ostrově Korfu je klub zimních plavců už několik dekád. Říkají si Pinguíni neboli tučňáci a parta čítá na šedesát více či méně pravidelných členů. U větrného mlýna, kde se korfští plavci scházejí a plavou ve třináctistupňovém moři, se byla podívat a popovídat si s nimi spolupracovnice Radiožurnálu na ostrově Korfu Pavla Smetanová.

Přípitek na zdraví a dobré počasí

Přesně v poledne mám každý den sraz se svojí anglickou kamarádkou Kimberley. Patříme totiž do klubu zimních plavců, a tak se vydáváme směrem k větrnému mlýnu na předměstí Kerkyry, kde se parta Tučňáků schází.

Někteří plavci jsou v moři, jiní se právě převlékají. Další už mají pro dnešek odplaváno a vytahují malé štamprlky, do kterých si pro zahřátí nalévají řeckou pálenku zvanou tsipuro.

Tasuli, Tasuli!! Pojď, nalej!“ povzbuzují se a připíjejí si na zdraví a dobré počasí, při kterém se plave mnohem příjemněji.

Jestli nebudu křičet, tak jsem mrtvá a nechte mě sežrat rybám!“ křičí lékárnice Maria, která se tu objevila po delší době.

Láska k moři i terapie

Začal jsem, protože miluji moře. Ale hlavně mě baví rybaření. Často se vrhnu do vody s harpunou a lovím chobotnice, které tady pak společně s kamarády sníme a skvěle se bavíme,“ vypráví šedesátník Alekos s harpunou v ruce.

Většina zimních plavců zkrátka miluje moře a nedokáže ho opustit ani v zimě

Nejen kvůli dobré partě sem chodí i paní Tula: „Zimní plavání je psychoterapie, když máš ráda moře, musíš plavat celý rok. Začínáš trochu se strachem, ale pak už je to jednoduché a krásné. Není to těžké, když si zvykneš. Nemůžeš skončit v létě a pak skočit po pěti měsících do vody. Postupně si zvykáš na snižující se teplotu a je to velmi příjemné. A máme tu skvělou partu, pijeme tsipuro a opravdu se bavíme.“

Nakažlivé bláznovství

Služebně nejstarší je pan Spyros: „Já plavu pětadvacet let. Začal jsem v Dasii s manželkou a plaveme každý den a dělá nám to velmi dobře. Je to skvělý lék na alergie, jak říká můj doktor Christoforos.“ Ale vážně plave i v dešti a zimě? „I v dešti a zimě. Nepřestáváme vůbec.“

Ani Kimberly už není žádný nováček: „Když jsem tě před lety viděla v zimě plavat, myslela jsem, že jsi blázen, ale nějak jsi mě přesvědčila, abych chodila s tebou a teď už jsem taky závislá a koupu se už deset let. A nikdy nejsem nemocná. To je opravdu zvláštní a je to naše tajemství.“

Tak se zdá, že na Korfu našli zimní plavci recept na zdraví a dobrou náladu. A jak říká rybář Alekos: „Plavání je velmi zdravé také na psychiku a všichni by se měli v zimě koupat povinně. Nebývám vůbec nemocný, ani rýmu nemám. A tak zveme všechny, aby se s námi v zimě koupali!“

autoři: Pavla Smetanová ,
Spustit audio

Související