V Řecku místo tří králů narazíte na otužilce. Svátek Ježíšova křtu si připomínají lovením kříže ze studeného moře

Vánoční svátky končí v Řecku oficiálně až 6. ledna takzvanou Theofanií. To, co se v mnoha zemích slaví jako svátek Tří králů, je v Řecku svěcením vod a svátkem Ježíšova křtu v řece Jordán. V tento den se po celé zemi konají venkovní pravoslavné mše a do ledových jezer, řek a moří se hází dřevěný kříž, který loví otužilci pro štěstí. Jak se slavilo v hlavním městě ostrova Korfu, se byla podívat reportérka Pavla Smetanová.

Ve starém přístavu v Kerkyře fouká ostrý severní vítr. Davy lidí se už drahnou chvíli choulí do svých kabátů a napjatě očekávají událost roku – Theofanii.

Čtěte také

Šestého ledna je totiž poslední svátek, jímž Vánoce definitivně končí. „Nacházíme se ve starém přístavu a čekáme na biskupa, který hodí kříž a bude žehnat vodám. Jsme zvědaví, kteří odvážlivci letos pro kříž do ledové vody skočí. Ten, komu se ho podaří vytáhnout, bude mít zvláštní požehnání po celý rok,“ popisuje jeden z účastníků.

Liturgie z paluby

Po chvilce už se blíží dechová kapela, kterou následuje průvod slavnostně oděných pravoslavných popů. Biskup nese věnec s křížem a pak za liturgických zpěvů nastupuje celý průvod na loď pobřežní stráže, odkud na něj bude lépe vidět. Liturgie pokračuje za pomoci amplionu z lodi.

„Přišel jsem, abych viděl, kdo chytí kříž, aby dostal požehnání on i moře. Slavíme narození Krista a jeho křest,“ vypráví sedmiletý Christos, který se mačká v davu s rodiči a s dalšími stovkami lidí.

Skok pro odvážné

„Přeji vám zdraví a štěstí, nic jiného nepotřebujeme. Mnozí, které neznáme, potřebují mnohem více než my,“ říká Janis, který letos skáče už posedmé. „Pociťuji v tuto chvíli zvláštní požehnání, že jsem silný a zdravý, abych mohl skočit do studené vody. V roce 2017 se mi podařilo kříž chytit.“

Po chvíli už se Janis spolu s ostatními dvaceti otužilci svléká do plavek a chystá se skočit pro kříž do čtrnáctistupňového moře. Plavci si ovšem ještě chvíli počkají, protože biskup si stejně jako každý rok dává na čas.

Z amplionu se ozývá nejprve požehnání vodám, pak Ježíši pokřtěnému v Jordánu a potom už nastává chvíle, kdy jeden z popů hází do vody kříž uvázaný na provaze, ale znovu ho vytahuje. Až napotřetí plavci dostanou signál a vrhnou se do moře.

Zimní plavci

Svátek Theofanie v Kerkyře na Korfu je spojený s pravoslavnou tradicí

Mezi samými muži je také jedna otužilá žena. Všichni patří mezi zimní plavce, kteří se koupou v moři od podzimu do jara. Kříž nakonec vítězoslavně třímá v ruce sedmadvacetiletý Holanďan Tom, a získává tak zvláštní požehnání pro celý nadcházející rok.

Kapela hraje, davy se rozcházejí a lidé na sebe volají nejrůznější přání a požehnání. A také se kolem nese řecké „Ke tu chronu!“ – „Tak zase za rok!“.

autoři: Pavla Smetanová , and
Spustit audio

Související