Miloslav Fiala

26. září 2009

Desítky minut zbývaly do plánovaného příletu papeže Benedikta XVI. na ruzyňské letiště, když naproti Václavovi Žmolíkovi usedl páter Miloslav Fiala, známý český katolický duchovní. Co pro něj osobně znamená návštěva papeže v Česku? "Především povzbuzení," neváhá s odpovědí. "Čeští věřící žijí v jakémsi útlumu a potřebujeme svou víru zasadit do souvislostí současné doby." V neděli 27. září krátce po 11.30 šéf tiskového střediska papežské návštěvy páter Jan Balík pro posluchače zprostředkuje mši, kterou bude papež Benedikt XVI. sloužit na letišti v Brně-Tuřanech.

A právě současný papež podle Miloslava Fialy chápe dnešní dobu v souvislostech - z nadhledu filozofa, teologa i, jak páter říká, rodilého Bavoráka, který má úzký vhled do problémů současného světa a člověka.

Zvláštním způsobem ponořen do toho, co hlásá a co se snaží prožívat - takový je podle Miloslava Fialy Benedikt XVI. Lidská dobrota a snaha přijít věcem na kloub, právě tyto dva pojmy podle českého pátera současného papeže vystihují nejvíce.

"Je to hloubavý člověk, který byl formován svým bavorským původem, dětstvím a samozřejmě dobou konce druhé světové války, kterou prožíval jako mladý chlapec," dodává Miloslav Fiala ke svým dojmům z Josepha Ratzingera.

V čem se Benedikt XVI. liší od svého předchůdce v čele katolické církve? "Podstatným přístupem nejen k naléhavým problémům církve, ale také k člověku a lidstvu jako takovému," domnívá se Miloslav Fiala. "Jan Pavel II. uchopil situaci ve světě a v zemích, které navštěvoval, velice zhusta a snažil se odpovědět na konkrétní otázky tak, aby zůstal na lidské rovině a nesklouzával k hlubokým sentencím, které by nutily k zamyšlení. Na rozdíl od svého nástupce."

Joseph Ratzinger naopak vždy šel k jádru věci a - podle Miloslava Fialy dogmaticky a zdánlivě suše - ty se snažil objasňovat.

Jaký je vztah současného papeže k Čechům? A jak Miloslav Fiala hodnotí první kroky Benedikta XVI. na českém území? Také to se dozvíte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Miloslavem Fialou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio