Miloš Forman

6. červenec 2009

Režisér Miloš Forman se na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary nezdržel. "Přijedeme s rodinou na premiéru a pak se druhý den vracíme do Prahy," řekl v dopoledním vysílání Lucii Výborné. Na filmovém festivalu představil svůj nový film Dobře placená procházka. Ve vysílání však mluvil i o plánovaných projektech. V úterý 7. července bude hostem modelka Helena Houdová.

Během filmových premiér prý bývá poměrně klidný. "Vím, že s tím už nic neudělám. Buď se to bude líbit, nebo ne," vysvětluje. Nervózní bývá spíš při divadelních premiérách, kdy mohou mít herci problémy nebo může dojít k selhání techniky.

V Karlových Varech představil svůj nový film Dobře placená procházka, který se od většiny jeho filmů liší. Jedná se totiž o natočené divadelní představení, které původně mělo být k dostání pouze v DVD verzi. "Když jsme představení dávali dohromady, tak přišel nápad, že by mohlo jít do kin," popisuje Miloš Forman s tím, že sám kopii filmového představení ještě neviděl. Distribuční premiéra Dobře placené procházky je naplánována na 9. července.

O uvedení filmu v zahraničí Miloš Forman neuvažuje. Jiřího Suchého, který ve filmu hraje, považuje za "mistra českého slova". Právě z důvodu nepřeložitelnosti krásy češtiny nevěří v zahraniční uvedení. "Nedá se to přeložit tak, aby to působilo se stejnou silou pro jiné než české uši," dodává.

Miloš Forman zavzpomínal i na dávno pohřbené filmové projekty. Jedním z nich byl film o Japonsku. "Chtěl jsem dělat film o sumo," upřesňuje. K natáčení však nakonec nedošlo. "Přišlo mi to líto, protože jsem se na to těšil." Nerealizované filmy považuje za zklamání i úlevu současně.

Co Miloše Formana překvapilo v průběhu natáčení filmu Dobře placená procházka? Jaký film by ještě rád natočil a jak vlastně probíhá výběr herců do filmu? I to se dozvíte při poslechu záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Milošem Formanem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio