Milena Steinmasslová

13. únor 2008

Ve středu byla hostem Lucie Výborné herečka Milena Steinmasslová. Vyprávěla nejen o novém rozhlasovém seriálu Život je pes, který v neděli 24. února začne vysílat sesterská stanice ČRo 2 - Praha, ale o seriálech vůbec a rozdílu v jejich natáčení dnes a před léty, divadle, vyučování na herecké škole, rétorice i svých dalších projektech. Ve čtvrtek 14. února bude hostem zpěvačka Petra Janů.

Život je pes má být dlouhodobým seriálem. Protože Milena Steinmasslová nehraje ve všech dílech, neví ani, kolik už jich bylo připraveno, natož aby tušila, jak vše dopadne a skončí. Jaký je podle ní rozdíl mezi natáčením seriálů dnes a třeba v době jejího prvního - Muže na radnici? "Bylo daleko více času. Dokonce jsme i zkoušeli - sice velmi jednoduše, ale celý seriál se prošel. Řeklo se, co a jak, zvykli jsme si na sebe jako herci. Čas je dneska asi to nejdražší, s čím se nejvíce šetří."

V dnešních novinách Milenu Steinmasslovou zaujaly dvě zprávy. Potěšilo ji, že americký režisér Steven Spielberg odmítl dál spolupracovat na přípravě olympijského ceremoniálu v Pekingu kvůli postoji Číny ke konfliktu v súdánském Dárfúru. Uvítala také, že se Australané omluvili za křivdy původním obyvatelům země a Aboriginové v tamním parlamentu vzývali duchy.

Kromě herectví Milena Steinmasslová vyučuje i na jedné z jazykových škol rétoriku. Má díky tomu možnost učit velmi zajímavé lidi z různých oborů: "Jsou to třeba lidé, kteří chtějí začínat s politikou, nebo takoví, kteří vedou dobře prosperující podnik a často jednají s partnery. Měla jsem tam i studenty medicíny, práv." A jak jsou na tom profesionální řečníci, třeba v politice? "Když jsou například rozčilení nebo se jim něco nedaří, je to mizerné - slovní zásoba, vulgarity... Mají-li nějaké poradce, tak mají hrozně špatné poradce."

V současnosti Milena Steinmasslová hraje v televizi ve Škole Na Výsluní, účinkuje v divadlech na Zábradlí, v Celetné, na Fidlovačce. Měla by začít zkoušet v Divadle Na Prádle a chystá svůj projekt - chtěla by ještě letos otevřít herecké studio.

autor: jkr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.