Milan Urban, místopředseda ČSSD

Na fotografiích pořízených dnes dopoledne na plynovodu blízko ukrajinského Kyjeva jsou vidět měřiče ukazující nulu, což neodpovídá tomu, co ohlásil ruský státní Gazprom na základě dohody s Ukrajinou, že dnes v osm hodin ráno pustí zemní plyn směrem do Evropy. Výsledkem je to, že několik evropských zemí je bez plynu, renomé obou zemí klesá, a také se naplno ukazuje, že ruskoukrajinské vztahy jsou extremně komplikované. K tomu všemu je totiž nutno dodat, že téměř nikdo netuší, proč přesně plyn skrz Ukrajinu do Evropy neteče. I o tom bude příštích Dvacet minut Radiožurnálu. Dobrý večer. Dnes je hostem Dvaceti minut místopředseda ČSSD a stínový ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Dobrý den, vítejte v Rozhlase.

Milan URBAN, místopředseda strany, stínový ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Dobrý den.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
V jednu hodinu po poledni vysvětloval Radiožurnálu stav plynové krize velvyslanec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška, teď je půl šesté a stav se stále nezměnil.

Václav BARTUŠKA, velvyslanec pro energetickou bezpečnost:
V této chvíli nemáme žádné ověřené informace o tom, že by skutečně začal proudit ruský plyn přes Ukrajinu dál do Evropy. Máme rozporuplná prohlášení z různých stran, ale fakticky pokud víme, zatím ještě plyn nezačal téct na Ukrajinu. V tomhle směru myslím, že Rusové nemají žádný důvod lhát nebo si vymýšlet, otázkou je, v jakém stavu je reálně tranzitní síť na Ukrajině a zda vůbec je schopná v tak krátkém čase začít ten plyn přepravovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tolik slova Václava Bartušky, velvyslance pro energetickou bezpečnost. Pane místopředsedo Urbane, vy jste byl dlouholetým ministrem průmyslu a obchodu, máte pro tuto situaci dnešní, kdy ráno téměř s oslavnými salvami v osm hodin se čekalo na to, až protečou první kubíky zemního plynu z Ruska směrem na Ukrajinu, máte pro to nějaké vysvětlení?

Milan URBAN, místopředseda strany, stínový ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Samozřejmě nějaké vysvětlení mám, ale je otázka, jestli je úplně správné. V každém případě je evidentní, že žádné dohody, které byly podepsány před několika hodinami nebo několika dny, neřešily tu situaci mezi Ruskem a Ukrajinou z hlediska platby za plyn, z hlediska platby za tranzit, tedy vlastně ten spor, kvůli kterému se ten plyn zastavil, tak ten žádná dohoda neřešila. Nejdříve tam jezdili jako messengeři náš premiér s naším ministrem průmyslu a obchodu mezi Kyjevem a Moskvou, ohlásili, že je dohodnuto, plyn poteče, pak se zjistilo, že to pravda není, že ta jejich mise byla velmi neúspěšná, poté to vzala do ruky Evropská komise, která podepsala novou dohodu bez dodatků s Ruskem a Ukrajinou, zdálo se, že dnes by se mohlo blýskat na lepší časy. Proč teď ten plyn neteče, říká se tomu technické důvody, to samozřejmě si úplně přesně vysvětlit neumím, přál bych si, aby se ta situace skutečně v řádech hodin zlepšila, protože nejde jen o Českou republiku, která je na tom relativně dobře, ale země Balkánu, jako je Bulharsko a další, tak ty jsou už ve velmi kritické situaci a vzhledem k tomu, že je tak silná zima, tak to samozřejmě může ohrožovat už lidské životy.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ta vaše interpretace toho, co se povedlo nebo nepovedlo emisarům české vlády, v tomto případě Martinovi Římanovi a Mirku Topolánkovi, kteří pendlovali mezi Kyjevem a Moskvou a dojednávali to, aby plyn začal opět proudit směrem z Ruska do Evropské unie, tak je taková, že se mise nezdařila. Proč přesně si to myslíte? Protože na druhou stranu například Vladimir Putin, ruský premiér, anebo předseda Evropské komise José Barroso říkali, že ta mise byla úspěšná a chválili Mirka Topolánka, že byl úspěšný.

Milan URBAN, místopředseda strany, stínový ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Já myslím, že to bylo jasné, protože to, co nakonec přepravovali mezi Kyjevem a Moskvou, tak neodsouhlasily obě dvě strany. Prostě premiér tu roli podle mě nezvládl, protože když s vědomím toho, že ruská strana neodsouhlasí ten dodatek Ukrajiny, přesto považovali tu dohodu za schválenou, tak já myslím, že tady není jiné hodnocení než to, že to byla absolutně neúspěšná mise, zřejmě proto to vzala do ruky Evropská komise, která napravila ty chyby, které se tam staly. Já myslím, že celý problém je v tom, že ti ruští partneři, nakonec i ukrajinští, se potkali s naším premiérem poprvé, myslím, že to je velká chyba, že premiér nenavštívil za dva a půl roku Ruskou federaci, případně Ukrajinu, je to velká chyba, že nejednal s premiérem Putinem, je velká chyba, že nejednali naši čeští ministři s některými partnery na té ruské či ukrajinské straně, protože nemají žádné osobní vztahy, nemohou řešit ani krizové situace.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jenom, pardon, taková technická poznámka, pane místopředsedo Urbane, není to také tak, že premiér Mirek Topolánek je premiérem malé České republiky ze středu Evropské unie a z logiky věci se s ním pravděpodobně asi všichni budou bavit s poměrně jinou chutí a s jiným respektem než například s Angelou Merkelovou?

Milan URBAN, místopředseda strany, stínový ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
To si nemyslím. Podívejte, já jsem se potkal osobně s panem Putinem jakožto prezidentem Ruské federace a jednali jsme na téma plyn zhruba před čtyřmi lety, také díky tomu se potom podařilo těm privátním subjektům podepsat ty dlouhodobé kontrakty na dodávku plynu do České republiky až do roku 2035. Samozřejmě, že mě mrzí, že tady v tomto případě nefungují normální obchodní vztahy, to je cosi zkaženého, co by v moderním světě podle mého platit nemělo, protože jestli ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ale nefunguje to mezi Ruskem a Ukrajinou, rozumím tomu správně?

Milan URBAN, místopředseda strany, stínový ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
No, nefunguje to mezi Ruskem a Ukrajinou a díky tomu vlastně není naplňován ani kontrakt, který se týká České republiky, případně Evropské unie, mezi těmi různými privátními či polostátními subjekty na té ruské či ukrajinské straně. Prostě jednat o této záležitosti až v době, kdy jsou zastaveny kohoutky nebo zatočeny kohouty, tak to já si myslím, že je špatně a že to potom jednání nemůže mít žádný úspěch, nikdo ho nemůže respektovat takového premiéra, který přijede jen v době, kdy ten plyn už neteče potrubím.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Připomínám, že hostem dnešních Dvaceti minut Radiožurnálu je místopředseda ČSSD a stínový ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Pojďme celou věc, pane místopředsedo, ještě o něco posunout, poradce vašeho stranického předsedy Jiřího Paroubka Jiří Vyvadil včera večer zveřejnil na stranickém webu článek, kde píše hned v druhém odstavci tuto větu: "To, že jak Rusko, tak i Ukrajina, každý ovšem z opačných důvodů, toužebně čekaly na naše předsednictví, je jasné." Píše to dále ve smyslu tom, že čekaly na spuštění ke krize se zemním plynem, až bude Česko předsednickou zemí Evropské unie. Takže tomu mám rozumět tak, že kdyby Česko nepředsedalo Evropské unii v tuto chvíli, tak by ta krize byla třeba až jindy?

Milan URBAN, místopředseda strany, stínový ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Tak k této interpretaci já bych se nepřihlásil úplně, myslím, že zárodek toho problému je skutečně spor mezi Ruskem a Ukrajinou, a nemyslím si, že by Rusko čekalo na okamžik, až se Česká republika stane předsednickou zemí, a chtělo České republice ukázat, jak neumí tuto situaci řešit. To si myslím, že je příliš vážný problém a určitě bych se nedopustil nějakého diplomatického faux pas, že bych takto s tím mohl souhlasit. Samozřejmě, ta situace může vyvolávat různé spekulace, ale je potřeba jednat, je potřeba zasednout za stůl, je potřeba jednat profesionálně. Myslím si, že teď to musí mít už v ruce dál Evropská komise, protože Česká republika, přestože je předsednickou zemí, tak už toho pravděpodobně mnoho nezvládne, a to se vlastně už prokázalo.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Proč už toho dál mnoho nezvládne? Jsme v první půli, ještě ne v celé první půli ledna roku 2009, je před vládou České republiky ještě docela dlouhý čas a před předsedou vlády, kdy bude v čele zároveň Rady Evropské unie, tak proč už dál nic nezvládne? Neměl by dále jednat?

Milan URBAN, místopředseda strany, stínový ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Tak jednat může, ale ta důvěra v úspěch jednání premiéra Topolánka podle mého názoru je velmi malá. Myslím si, že teď to musí řešit skutečně předseda Evropské komise, případně se do toho musí zapojit premiéři některých větších zemí Evropské unie, pokud se skutečně jedná o něco víc, než jenom o technické problémy.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říká zatím ve Dvaceti minutách Radiožurnálu stínový ministr průmyslu a obchodu za ČSSD Milan Urban. Kdybych trochu fabuloval a požádal vás, pane místopředsedo Urbane, abyste řekl recept, jak by to dělala sociální demokracie v takovou chvíli, jak by jednala a co by hodlala vyjednat jinak a jak by celou plynovou krizi řešila, kdyby byla na místě Občanské demokratické strany či trojkoaliční vlády?

Milan URBAN, místopředseda strany, stínový ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Řešila by to stejně jako v dobách této podobné plynové krize před třemi lety, kdy byl jiný spor mezi Ruskou federací a Běloruskem, a jistě vzpomenete se mnou, že tehdy nedošlo k žádnému krácení dodávek pro Českou republiku, dokonce došlo k nějakému krácení pro jiné evropské země, ale České republiky se to netýkalo. Myslím si, že mohou hrát určitou roli takové věci, jako jsou protiruské nálady, které tady vytváří tato vláda poslední tři roky, jako je radar, který silou se pokouší česká vláda umístit na území České republiky, aniž by to bylo diplomaticky vyjednáno, neexistují žádné osobní vztahy. Tedy my bychom dělali rovnovážnou politiku, to neznamená, že bychom shýbali hlavu před někým, ale dělali bychom politiku vyváženou směrem ke Spojeným státům, k Evropské unii, ale také k Ruské federaci. A já si myslím, že to může být základ pro dobré jednání, které může vést k úspěšnému výsledku.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jakým způsobem, anebo jak konkrétně by se měla vláda České republiky v těch následujících měsících chovat vůči Ruské federaci podle vašeho názoru?

Milan URBAN, místopředseda strany, stínový ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Neměla by se snažit Ruskou federaci okopávat někde na úrovni kotníků, na druhou stranu neměla by se ani ohýbat, měla by jednat rovnoprávně, měla by mluvit s těmi ruskými ministry na jiná témata, jako je vybudování zásobníku na plyn, dalšího zásobníku na plyn v České republice, jako je případná spolupráce při přepravě toho plynu jinými plynovody na základě vybudování řekněme propojek, měla by s nimi prostě normálně komunikovat. Tato vláda považovala Ruskou federaci do této chvíle za nějakou hodně vzdálenou zemi, s kterou nemá smysl se bavit. Naopak takové ty silácké výroky směrem k Rusku v dobách, kdy s tady měl projednávat radar, tak jistě nevedou k nějaké rovnováze a k nějakému přátelštějšímu jednání. Tedy jestli teď má něco dělat, tak ať s těmi lidmi mluví, ať předkládá naše návrhy, argumenty, jak se pro příště vyvarovat takovýchto krizí, a já myslím, že když budou pokračovat v tom, co například připravila ta mezivládní ekonomická komise, která existovala za vlád sociální demokracie, která říkala zcela konkrétní věci, tak aby se předešlo těmto plynovým nebo jiným krizím, tak určitě neudělají chybu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak to je výhled do řekněme nejbližší budoucnosti, Česká republika disponuje svojí státní energetickou koncepcí, která je ještě z doby, kdy vy jste byl na ministerstvu průmyslu a obchodu, tuším, že to je z roku 2004 tato energetická koncepce.

Milan URBAN, místopředseda strany, stínový ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Přesně tak.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ta nová energetická koncepce je řekněme ve stadiu drobné výstavby v tuto chvíli, jak by měla podle vašeho názoru vypadat, co by mělo být gró státní energetické koncepce do příštích let pro Českou republiku?

Milan URBAN, místopředseda strany, stínový ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Tato vláda především nerespektuje tu schválenou státní energetickou koncepci, protože ODS si nechala napsat do vládního prohlášení větu, že "nebudeme rozšiřovat ani přemýšlet o jaderném programu a v podstatě začneme urychleným způsobem utlumovat uhlí", jinak řečeno, tato vláda vlastně vystavuje tuto zemi riziku, že budeme muset vyrábět elektrickou energii z plynu. Teď se ukazuje, že je to obrovské riziko, obrovský problém, a já myslím, že vláda by měla velice rychle dát rozum dohromady a předložit vlastně aktualizovanou naši energetickou koncepci, aktualizovanou ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Naší znamená čí?

Milan URBAN, místopředseda strany, stínový ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Myslím sociálnědemokratickou z toho roku 2004, která se příliš nezmění. Ten základ, že budeme muset do budoucna počítat s velkým podílem jádra při výrobě elektrické energie, uhlí, obnovitelných zdrojů a také plynu, samozřejmě musíme i šetřit, tak ten základ zůstane, to potvrdila i Pačesova komise i oponenti Pačesovy komise. Problém je, myslím, v tom, že vláda tohle ví, vláda ví, co by se mělo udělat, ale vzhledem k tomu koaličnímu slepenci se to udělat bojí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak na druhou stranu, pane místopředsedo, i vy jste byl ve vládě, která vládla koaličně s dalšími dvěma stranami, takže víte, co to je vládnout v trojkoalici, že to je jeden velký kompromis.

Milan URBAN, místopředseda strany, stínový ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Dobře, ale co je větší hodnota pro tuto zemi, aby tady vydržela tato prapodivná koalice a riskovali jsme energetickou budoucnost, to znamená, že nebudeme mít dostatek elektrické energie, nebo naopak je ta energetická budoucnost větší hodnotou, pro mě zcela určitě je to ta energetická budoucnost a ten čas, jako ty koaliční legrace, to podle mého názoru ten čas už skončil a tahle plynová krize vlastně jasně potvrzuje, jak důležité je vědět, co budeme dělat s energiemi v příštích letech.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Máte na mysli už nějaká přesná čísla, co se týče například elektrické energie, výroby elektrické energie v příštích letech, jak by ten mix měl vypadat, kolik procent by mělo spadat na jádro, kolik procent na tepelné elektrárny, kolik na plynové elektrárny?

Milan URBAN, místopředseda strany, stínový ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
V zásadě ano, kolem padesáti procent, možná trochu více by mělo být jádro, pak je otázka uhlí, zda se posunou či neposunou limity, o tom musí rozhodnout také lidé, kteří v těch regionech žijí, a tedy jedná se o rozhodnutí krajů, těch jednotlivých obcí, jejich zastupitelstev a samozřejmě těch těžebních společností, ale to uhlí zcela určitě budeme potřebovat i pro výrobu tepla, takže podle mého názoru to řešení také nazrálo, podíl plynu by se měl pohybovat někde mezi šesti osmi procenty, dnes je to zhruba pět procent, takže já si nemyslím, že by se měl ten nárůst nějak dramaticky zvyšovat, protože bychom se dostali skutečně do rizika výpadků různých dodávek, a samozřejmě je tam podíl obnovitelných zdrojů, kde jsme se zavázali i Evropské unii a kde to samozřejmě je rozumné maximálně využít obnovitelné zdroje, ať je to slunce, vítr, voda, biomasa, tak to se může pohybovat někde kolem patnácti procent, a když k tomu budeme šetřit, to znamená efektivněji využívat elektrickou energii, za prvé, a za druhé, za druhé, skutečně šetřit, tak bychom takhle s tím podílem mohli vystačit, ale bez jádra se neobejdeme, to je prostě jisté, plynem to jádro nahradit je velmi rizikové, obnovitelné zdroje na to nestačí, to bychom se vydali směrem, který by znamenal riziko, že jednou otočíte vypínačem a nestane se nic.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říká zatím v úterních Dvaceti minutách Radiožurnálu Milan Urban, místopředseda české sociální demokracie a stínový ministr průmyslu a obchodu. Pojďme k české vládě a k jejím ohlášeným personálním změnám. Snad v horizontu hodin by mělo být jasné, jak dopadne změna na oněch vládních postech, která byla již ohlášena, bylo ohlášeno, kteří lidé odejdou, a uvažuje se, že by na místo ministra dopravy měl nastoupit stranický místopředseda Petr Bendl, za Tomáše Julínka na ministerstvo zdravotnictví senátorka Daniela Filipiová, za Jiřího Čunka na ministerstvo pro místní rozvoj Cyril Svoboda. Pane místopředsedo, váš komentář k těm změnám, je to řekněme nějaké znovuoživení české vlády?

Milan URBAN, místopředseda strany, stínový ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Především myslím, že to je pozdě, protože premiér sliboval ty výměny dávno, myslím, že asi šestkrát avizoval, že už to udělá. Za druhé si myslím, že to nevede k nějakému odborně profesionálnějšímu výkonu této vlády, protože o některých lidech mohu mít pochybnosti, zda jsou odborně fundovaní.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
O kterých?

Milan URBAN, místopředseda strany, stínový ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Mám na mysli paní senátorku Filipiovou, já si jí lidsky celkem vážím, ale myslím, že není dostatečně odborně fundovaná, uvidíme, příliš se tomu, příliš se tomu věřit nedá. Co se týká Cyrila Svobody, tak Cyril Svoboda je zřejmě člověk, který ovládá všechny obory, protože jestli se nemýlím, tak je to čtvrté ministerstvo, nebo možná páté, možná, že si to pletu, ale je to jakýsi univerzální ministr, tak já nevím, jestli dokáže se vyznat rychle třeba v evropských fondech, pokud vím, tak o tom toho příliš neví, a jestli my potřebujeme ty bruselské peníze dostat do České republiky co nejdříve, zvláště v době hospodářské krize, mimochodem tam se nečerpá skoro nic a leží tam peníze v podstatě na chodníku, promiňte za ten výraz, a mohou nám pomoci kompenzovat tu hospodářskou krizi. Co se týká Petra Bendla, tak tam se dá respektovat to, že je místopředseda strany, vlády bývají sestavovány ze straníků, co se týká jeho odbornosti v dopravě, tak o tom nevím nic.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To se možná dozvíme. Měla by takto obnovená vláda, ať už tito lidé, o kterých jsme teď mluvili, budou na těch ministerských postech či ne, měla by ta obnovená vláda žádat o důvěru Poslaneckou sněmovnu, zcela mimo samozřejmě ústavní princip, protože ten to nevyžaduje?

Milan URBAN, místopředseda strany, stínový ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Tak já si myslím, že by to samozřejmě udělat měla, ale obávám se, že na to nebude mít dostatek odvahy, protože ona jí vlastně nemá už teď tu důvěru, když se na to podíváme přes počty.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Na druhou stranu, pane místopředsedo, nemá ani nedůvěru, abych tak řekl.

Milan URBAN, místopředseda strany, stínový ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Když se na to podíváme přes počty koaličních nebo opozičních hlasů, jestli to neudělá, může se stát, že při dalším pochybení, přestože tady je předsednictví, bude nějaké další hlasování o nedůvěře, nechci to zatím předbíhat, ale tahle vláda nemá dávno důvěru veřejnosti, pravděpodobně nemá důvěru v Poslanecké sněmovně, nevykonává svůj mandát dobře, to je vidět na mnoha gestech.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To s prominutím jen opakujete ty argumenty, které sociální demokraté říkají často, znamená to, že pokud nespojí buď s nějakým zákonem, s nějakým hlasováním v Poslanecké sněmovně, anebo prostě jen tak sólo nepožádá vláda o vyslovení důvěry Poslaneckou sněmovnu, tak sociální demokracie může někdy příště vyvolat hlasování o nedůvěře vládě?

Milan URBAN, místopředseda strany, stínový ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Já myslím, že má taková témata, s kterými může spojit důvěru, je to třeba radar, tak ať tato vláda přijde do sněmovny s tím, že pokud nebude odsouhlasen radar v České republice, tak odstoupí a budeme jednat o předčasných volbách třeba na podzim letošního roku, a já se obávám, že ale vláda nepřijde s žádným takovým návrhem, kde by chtěla požádat o novou důvěru, protože dobře ví, že ji nemá.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A v tom případě česká sociální demokracie přijde s novým návrhem na vyslovení nedůvěry vládě?

Milan URBAN, místopředseda strany, stínový ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Nemohu to vyloučit, zatím nehledáme v kalendáři žádný datum, ale pokud vláda bude dělat další chyby, tak to skutečně vyloučit nemohu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak takových bylo dnešních Dvacet minut Radiožurnálu s místopředsedou české sociální demokracie a stínovým ministrem průmyslu a obchodu Milan Urbanem. Děkuji za váš čas a na shledanou.

Milan URBAN, místopředseda strany, stínový ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Děkuju za pozvání, na shledanou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
U mikrofonu byl také Martin Veselovský, přeji vám příjemný večer s Českým rozhlasem 1 Radiožurnálem.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mav
Spustit audio