Milan Lasica

23. duben 2009

Déle prý spolu vydrželi už jen Spejbl s Hurvínkem. Tak Milan Lasica, čtvrteční host Radiožurnálu, vzpomíná na svou více než čtyřicetiletou spolupráci s Júliem Satinským. Nejen o něm, ale například také o rozhodnutí jeho ženy Magdy Vašáryové skončit s herectvím s Milanem Lasicou mluvila Lucie Výborná.V pátek 24. dubna bude hostem režisér Filip Renč.

Poprvé se s Júliem Satinským herecky setkal ve hře pro děti o dvanácti měsíčcích - které, jak vzpomíná Milan Lasica, navštívil i děda Mráz z Čukotky. Později spolu prožili i vojnu a nakonec vedle sebe strávili několik desetiletí na divadelních prknech. Jejich hlasy však společně zaznívaly i na rozhlasových vlnách.

Jak vykrást banku? A jak se chovat v nevěstinci? I na podobné otázky dvojice Milan Lasica a Július Satinský poskytovala rady posluchačům Českého rozhlasu - v pětatřicetidílném rozhlasovém pořadu Škola života. Jak na natáčení úspěšného seriálu, které se nedrželo žádného scénáře, dnes Milan Lasica vzpomíná?

"Improvizace znamená, že si musíte něco připravit. Připravili jsme si tedy nějaká témata, dialogy jsou ale ryzá improvizace. Velmi rád na to dnes vzpomínám. Právě tak jsme totiž začínali před 50 lety, kdy jsme měli tu drzost, že jsme vystoupili na scénu a improvizovali jsme na určitá témata."

Július Satinský - to bývá časté téma otázek, které Milan Lasica po smrti svého hereckého kolegy dostává. Přemýšlel však někdy o tom, o čem by si spolu povídali, kdyby měli dnes možnost se spolu sejít a popovídat si? "První téma by bylo asi nějaké politické," uvažuje Milan Lasica. "Politika Júlia velice zajímala, stavěl se k ní kriticky a byl velký bojovník za demokracii."

Téma politiky je blízké i jeho ženě, oblíbené bývalé herečce Magdě Vašáryové. Ta se hereckého povolání vzdala, aby se vydala na dráhu velvyslankyně. Milan Lasica vzpomínal i na to, jak byl coby muž velvyslankyně v Tyrolsku oslovován Herr Vašáryová. "Bylo to velmi veselé, ale nedalo se to vysvětlit. Dotyčný, který nás tam vítal, si nastudoval, že slovenská jména se přechylují, ale myslel si, že i já se přechyluju. Netušil, že Vašáryová má muže, který se jmenuje Lasica."

Záznam celého rozhovoru s Milanem Lasicou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.