Michal Viewegh

30. červen 2009

Náměty svých knih má v hlavě už dlouho dopředu. Jak sám říká, k psaní přistupuje velmi racionálně až pragmaticky. Asi nejznámější současný český spisovatel Michal Viewegh si ve středečním Dopoledním Radiožurnálu s Lucií Výbornou povídal nejen o svém přístupu k psaní, ale například i o svém soudním sporu s bulvárními médii. Ve čtvrtek 2. července bude hostem Tonko Mardešič, vedoucí lékař centra asistované reprodukce.

Posedlost psaním, i tak se vyjadřuje Michal Viewegh o svém vztahu k profesi spisovatele: "Když ruce nestíhají hlavu, když nápady jdou jeden za druhým, tak to jsou nejlepší chvíle toho pracovního dne," říká k tomu spisovatel.

Jeho povídky a romány jsou velmi často postaveny na autobiografickém základě a k jejich tématům se rád vrací. "K povídkám se vracím po deseti letech. Já mám tyhle symbolické návraty - jubilea - rád. Před deseti lety jsem vydal Povídky o manželství a sexu, teď Povídky o lásce... Doufám, že to i cosi ilustruje, v mém životě." A o čem tedy budou jeho povídky za deset let? "Uvidíme, co mi ten život přinese. Já jsem nechtěl psát o smrti a o andělích, to mi přinesl život."

Vedle psaní je spisovatel a scénárista známý i soudním sporem s bulvárními médii, do něhož se pustil nejen na obranu svého jména. Na podporu jeho iniciativy v boji s bulvárem vznikla i petice, pod niž se podepsalo také mnoho známých osobností. Tento spor stále ještě není u konce: "Byly chvíle, kdy jsem z toho byl hodně otrávený. Ale zase si říkám, že je to věc, kterou bych měl dotáhnout do konce. Měl bych být důsledný, dal jsem se na to, tak tu válku dobojuju. Třeba se mi to nepovede, ale budu jeden z průkopníků a třeba se to povede někomu dalšímu."

Co přinášejí spisovateli autorská čtení a jak mu je při čtení choulostivých pasáží z jeho textů? Proč jsou jeho knihy hlavně o vztazích mezi muži a ženami? Jaký další námět na knihu nosí Michal Viewegh v hlavě? A jak hodnotí poslední film, který vznikl podle jeho knižní předlohy? Také odpovědi na tyto otázky se dozvíte při poslechu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Michalem Vieweghem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: and
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.