Michal Lukeš

12. únor 2008

Úterním hostem Lucie Výborné byl v Dopoledním Radiožurnálu ředitel Národního muzea a vysokoškolský učitel Michal Lukeš. Ptala se ho nejen na chystané výstavy a rekonstrukci hlavní budovy muzea v Praze na Václavském náměstí, ale třeba i na jeho vztah k Ústavu paměti národa, moderním dějinám a komerčním aktivitám muzeí. Ve středu 13. února bude hostem herečka Milena Steinmasslová.

V souvislosti s loupeží obrazů ve Švýcarsku přišla řeč i na bezpečnost muzeí a sbírek. Michal Lukeš má spíš jiné obavy: "Musím se přiznat, že vedle zlodějů mám možná i větší strach z nějaké havárie nebo požáru. To je pro muzeum vždy veliké nebezpečí."

Michal Lukeš býval historikem a osobně přivítal vznik Ústavu paměti národa. Podle něj je dobrým krokem, měl by především začít shromažďovat archivní materiály a zpřístupnit je. A měl by se soustředit na mladé lidi - ukazovat jim, jak nebezpečná je totalita, omezování svobody a demokracie.

Aktuálně se Národní muzeum snaží získat všechny čtyři exempláře Mnichovské dohody - francouzskou, italskou, německou a britskou. Měly by být součástí výstavy věnované 1. republice. Lze takovou výstavu připravit objektivně? Prý ano, ale je k tomu potřeba veliký odstup, znát hranici objektivity a osobního zaujetí. Ještě těžší je pro historiky období například 80. let 20. století, která sami prožili.

Nedávno Národní muzeum zrekonstruovalo nebo založilo nové pobočky - České muzeum hudby, Národopisné muzeum, Muzeum loutky a cirkusu v Prachaticích. Má ale i další pobočky, třeba Muzeum knihy ve Žďáru nad Sázavou, expozici 19. století ve Vrchotových Janovicích, různé menší budovy v Praze jako Náprstkovo muzeum, modrý Ježkův pokoj v Kaprově ulici, expozici historických lékáren v Nerudově ulici, Palackého a Riegrův byt v Palackého ulici a mnoho dalších míst v celé republice.

Rozhovor se nevyhnul ani chystané rekonstrukci hlavní budovy muzea v Praze. Ta by měla začít v roce 2011 a skončit o čtyři roky později. Zatím se na ni Národní muzeum chystá, připravuje převzetí budovy bývalého Federálního shromáždění a propojení obou staveb tunelem. Podle Michala Lukeše má dlouho odkládaná rekonstrukce i svá pozitiva:

"Podobně velká muzea ve světě byla většinou rekonstruována někdy v 90. letech, proto už jsou trochu zastaralá. Například v technologiích, ať už jsou to počítače nebo různá multimédia, jsme se hodně posunuli dopředu. Pokud se nám podaří vytvořit moderní a zajímavé expozice, máme šanci na pár let ta dříve rekonstruovaná muzea předstihnout a hrát roli takového top muzea. Než nás opět někdo předstihne," dodal Michal Lukeš.

Záznam celého rozhovoru s Michalem Lukešem si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: jkr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.