Michal Hašek, předseda poslaneckého klubu ČSSD

Vítěz z jižní Moravy, takovou přezdívku by klidně mohl dostat host dnešních Dvaceti minut Radiožurnálu, lídr tamní sociálně demokratické kandidátky, který značným dílem přispěl k tomu, že ČSSD s velkou pravděpodobností ovládne všech třináct českých a moravských krajů. Otázkou ale zůstává s kým. I o tom bude následujících Dvacet minut Radiožurnálu. Dobrý poslech přeje Martin Veselovský. V brněnském studiu Českého rozhlasu je připraven předseda poslaneckého klubu ČSSD a s velkou pravděpodobností také budoucí hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. Dobrý večer, pane poslanče.

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Hezký podvečer z Brna všem posluchačům Českého rozhlasu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Je možné, že byste v povolebních vyjednáváních o ten hejtmanský post na jižní Moravě přišel?

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Tak já doufám, že kromě toho, že jsem přesvědčil voliče o nutnosti změny vedení Jihomoravského kraje po osmi letech, kdy tu vládli lidovci a ODS, tak, že budu také schopen zúročit ten vynikající volební výsledek pětatřicet procent pro sociální demokracii, na druhém místě s desetiprocentním odstupem lidovci a s dvacetiprocentním odstupem třetí ODS, že dokážu tenhle ten výsledek zužitkovat v povolebních jednáních a za měsíc už bude existovat krajská koalice, v jejímž čele bude sociální demokracie a Michal Hašek bude hejtmanem.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy o sobě mluvíte ve třetí osobě, pane poslanče.

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Tak, to je takový popis situace, abych neříkal, já to dohodnu, já to udělám, já nemám rád takové jájismy, čili pro posluchače, aby si udělali představu, jak bude probíhat povolební vyjednávání.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
S kým vlastně v Brně vyjednáváte?

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Tento týden věnuji politickým konzultacím se všemi subjekty, takže na jižní Moravě se do zastupitelstva dostali kromě sociální demokracie, jak už jsem řekl, lidovci, dále Občanská demokratická strana a také komunisté. To ještě nejsou žádná ostrá koaliční jednání. My se scházíme proto, abychom si objasnili svoje programové priority, řekli si, co z těch priorit považujem skutečně za priority všech priorit a také, co je z našeho pohledu nemožné utlumit nějakým kompromisem.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Rozumím tomu dobře, že pokud se scházíte se všemi politickými stranami, které se dostali v Jihomoravském kraji do zastupitelstva, tak jsou to všechno potencionální koaliční partneři?

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Tak, jsou to všechno potencionální koaliční partneři. Já jsem z těch úvodních jednání nevyloučil vůbec nikoho, na druhou stranu nemám v tuto chvíli ještě žádné pořadí, abych vám řekl, kdo má jedničku, dvojku nebo trojku. Musím také říct, že bych chtěl, aby budoucí koalice, ať už bude složená jakkoliv na jižní Moravě, neválcovala opozici, která nebude sedět v těch lavicích Rady Jihomoravského kraje, té pomyslné krajské vlády a velmi rád bych přispěl také k tomu, aby důležitá strategická rozhodnutí kraje měla vždy širší podporu, než bude jenom počet koaličních poslanců nebo koaličních zastupitelů, v případě krajského zastupitelstva.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já vám, pane poslanče Hašku, s dovolením ocituji váš jen půl roku starý výrok, je tento konkrétně převzatý z Blanenského deníku ze 4. března tohoto roku, cituji: "Pokud se vedení současné komunistické strany hlásí k odkazu Vítězného února, tak budu mít velký problém s případným angažmá takové strany v krajské jihomoravské koalici." Konec citátu, vašeho. Rozumím tomu dobře, že přítomnost Komunistické strany Čech a Moravy v Radě Jihomoravského kraje prostě není možná?

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
No, tak já jsem na to byl dnes dotazován na tiskové konferenci v Brně, takže mě tak tolik nepřekvapil váš citát ze 4. Března. Ano, já se hlásím k tomu, že jsem v březnu řekl, že komunisté mají pro koaliční jednání takzvaně žlutou kartu. Dnes jsem řekl, že já si za výrokem z března v podstatě stojím, na druhou stranu musím jasně říct, že prostě úvodní jednání, která ještě nemají charakter koaličních, vedu se všemi, tedy včetně komunistů, také jim tady dali voliči mandáty na jižní Moravě a také komunisté budou sedět v zastupitelstvu Jihomoravského kraje, jak jsem vám říkal před chvílí, pokud se skutečně stanu hejtmanem, můj zájem bude, aby se strategická rozhodnutí schvalovala, pokud možno, průřezově. Takové věci, jako je strategie rozvoje Jihomoravského kraje, takové věci, jako budou strategické investice, to by neměla být žádná válka mezi krajskou ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane poslanče, to už ...

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
... koalicí a opozicí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
... to už jste říkal. Na druhou stranu, onou jakousi krajskou vládou je Rada kraje a já se ptám na základě tohoto citátu, kterým jsem vás opravdu nechtěl překvapit, protože předpokládám, že si ho dobře pamatujete a spíš mi šlo o informování posluchačů Českého rozhlasu, tak ten citát se dá vyložit velice jednoduše tak, že prostě komunisté i přes veškeré své chtění v Radě Jihomoravského kraje nezasednou. Na to se vás ptám. Zasednou nebo nezasednou?

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
No, tak o tom nerozhodne jenom Michal Hašek, já jsem řekl svůj názor v březnu a nic jiného, nic se neměním na tom, že prostě komunisté by si měli vyřešit záležitosti týkající se minulosti, to znamená jak Vítězný únor, a to, že kolem komunistického sjezdu se přihlásili k jeho odkazu, tak zejména třeba padesátá léta. Na druhou stranu Michal Hašek nebude vyjednávat sám a sociální demokracie bude hledat programovou shodu, náš vyjednávací tým pak předloží výsledky na našem stranickým fóru na jižní Moravě a ty s definitivní platností rozhodnou, jaká bude budoucí podoba krajské koalice.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Sám jste říkal, pane poslanče Hašku, že s největší pravděpodobností asi o post hejtmana Jihomoravského kraje nepřijdete. To je post relativně důležitý ve stranické a, řekněme, v krajské hierarchii velice důležitý. A proto se vás teď ptám, jestli se silou svého názoru, ve chvíli, kdy se k tomu výroku ze 4. března hlásíte, zasadíte o to, aby komunisté v Radě kraje neseděli?

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Bude to jeden z názorů, který bude stát také vedle toho, že budem jednat o programových prioritách, a jak už jsem vám řekl, sociální demokracie tady získala mimořádné silný mandát, pětatřicet procent, znamená to, že máme dvacet šest křesel z pětašedesátičlenného zastupitelstva. Já budu chtít zrealizovat maximum z toho volebního programu, s kterým jsem oslovil Jihomoravany a ten, kdo mi to umožní, tak samozřejmě může být potenciální partner pro koaliční jednání. Když se rozhodne vyjednávací tým, že by to případně byli komunisté, bude vedle toho také názor lídra kandidátky, a to je názor, který jste citoval už z března a bude pak na celkovém zvážení sociální demokracie na jižní Moravě, to není jenom Michal Hašek, jestli i přesto bude mít Komunistická strana Čech a Moravy možnost s námi sedět v krajské koalici. Já v tuto chvíli říkám, že k jednání jsem pozval všechny, pozval jsem je včetně komunistů a nevidím to v žádném rozporu s tím, že dál mám názor, že komunisté by se měli prostě lépe vyrovnat se svou minulostí. Pro mě osobně to, co padlo dosud, ze strany KSČM v minulých letech, prostě dostatečné úplně nebylo.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Na to, aby se mohli v klidu posadit do Krajské rady vedle vás?

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Tak, já nevím, jestli by se posadili v klidu nebo neklidu, ale jižní Morava bude potřebovat za měsíc novou krajskou radu a do té doby poběží koaliční jednání. Teď jsme na samém startu a já celý týden budu trpělivě věnovat tomu, že se budu scházet se všemi zvolenými subjekty, včetně komunistů a budeme se bavit o těch programových prioritách.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Teď mi dovolte jen takovou pocitovou otázku, pane poslanče Hašku, je to tak, že si nechcete zavřít vrátka? Vy se sice hlásíte k tomu březnovému výroku, kterým říkáte, že s komunisty byste nejraději do rady nezasedl, ale je vám jasné, že programová shoda je zejména s Komunistickou stranou Čech a Moravy a rozhodně ne s lidovci a ODS, a proto si nechcete zavřít zadní vrátka? Chápu to dobře?

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Tak pane Veselovský, já vám musím prozradit, že programová shoda na takových věcech, že krajské silnice budou opraveny, že se budem starat o životní prostředí, že tady vzniknou nová pracovní místa, ta je opravdu široká, to nezahrnuje jenom KSČM, na druhou stranu v takových záležitostech, které já považuji za klíčové, a to je otázka třeba toho, že v krajských nemocnicích se prostě na jižní Moravě nebudou platit zbytečné Julínkovy regulační poplatky, respektive nebudou je platit lidé, zaplatí je kraj z krajského rozpočtu, já budu vybírat partnery i podle toho, jak se postaví ty jednotlivé subjekty k tomuto vážnému programovému závazku sociální demokracie. Dneska jste slyšeli, že pan Juránek a lidovci s tím mají problém, já se jim nedivím, oni byli u toho ve vládě a v parlamentu, když Julínek tyhle ty opatření zavedl, no, tak to si bude muset pan Juránek vybrat, jestli i do budoucna chce sedět v krajské koalici, anebo jestli bude opozičním zastupitelem.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
No, a když k tomu vezmu prohlášení ze soboty z Hospodářských novin, tak, jak ho řekl předseda KSČM Vojtěch Filip, který řekl, že programové priority ČSSD a KSČM se podle jeho názoru shodují zhruba ze šedesáti procent, což je docela výrazný překryv, tak se znovu vracím k té úvodní otázce, jak je pravděpodobné, že komunisté s vámi zasednou v koalici?

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
V tuto chvíli sociální demokracie nevede žádná koaliční jednání. Ani s komunisty, ani s lidovci, ani s ODS. Chceteli to vyjádřit číselně, na konci týdenního jednání se třemi subjekty, je tedy třetinová pravděpodobnost pro každý jeden z těch subjektů, podle toho, jak se budou stavět k programu vítězné sociální demokracie, že v dalším týdnu ta jednání už budou mít charakter koaličních jednání.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říká zatím ve Dvaceti minutách Radiožurnálu pravděpodobný budoucí hejtman Jihomoravského kraje a nyní předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek. Zůstaňme, prosím, pane poslanče, ještě u Komunistické strany Čech a Moravy. Vy dobře víte, stejně jako naši posluchači, že stále existuje usnesení z bohumínského a před tím už z hradeckého sjezdu České sociální demokracie o zákazu spolupráce s extrémistickými stranami, mezi nimi i KSČM, na nejvyšší úrovni. Mohl byste mi, prosím, pane poslanče, říct, jak vy ho dnes, ke konci roku 2008, interpretujete toto usnesení?

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Tak já ho interpretuji úplně stejně, jak to usnesení znělo, a to se týká centrální úrovně, to znamená vlády, vládní odpovědnosti a případné vládní koalice. Já jsem přesvědčen, že krajské volby se až do těchto voleb blížily svou povahou spíše komunálním volbám, no, a připomínám, že na řadě míst v České republice vládnou koalice, kde s komunisty nesedí na radnicích jenom sociální demokraté, ale oni tam s nimi sedí lidovci, oni tam s nimi sedí dokonce občanští demokraté, no, a připomenu, že v severních Čechách v krajských volbách existoval volební subjekt Severočeši, a v rámci tohoto subjektu na jedné kandidátce spolu kandidovali lidovci a komunisté.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ne, počkejte, pane poslanče, to bysme si tady takto mohli vyprávět o tom, jak kde, kdo kandidoval. Teď se bavíme o vás a o České sociální demokracii.

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Já tomu rozumím, tak znovu říkám, že platí usnesení bohumínského sjezdu a já jsem vám na začátku jasně odpověděl, že to se týká centrální úrovně, tedy Parlamentu a případné vládní ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jestli to ...

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
... a případné vládní odpovědnosti. Vy jste se mě ptal na moji interpretaci, já vám ji teď poskytuji a k tomu dodávám, že ve vztahu ke KSČM nežijeme ve vzduchoprázdnu, tady není jen sociální demokracie a KSČM, jsou tu i jiné parlamentní politické strany, to jsou zejména ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane poslanče, já to opravdu vůbec nezpochybňuji ...

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
... to jsou zejména lidovci a ODS a ti sedí na desítkách radnic s komunisty také.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jinak řečeno, pokud se v krajských koalicích teď po víkendových krajských volbách objeví vedle sebe sociální demokraté a KSČM, je to zcela v pořádku, podle vašeho názoru?

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Tak já, to je názor každého jednoho, jestli to v pořádku bude nebo nebude. Důležité je říct, že ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane poslanče, vy jste významným představitelem ...

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
... tak to rozdali, tak to rozdali karty voliči. Já si nedovolím říkat žádná doporučení kolegům v jiných krajích a bude to prostě případ od případu. V každém jednom kraji kandidovali samostatné kandidátky, naši lídři jsou dostatečně zkušení a erudovaní a oni povedou ta jednání, věřím, že základem pro ně budou programové záležitosti a na konci těch jednání budou konkrétní koaliční partneři, jestli se dá nebo nedá vyloučit, že to někde bude KSČM, to já nemohu mluvit za ostatních dvanáct kolegů z jiných krajů, než z jižní Moravy.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To jsem opravdu vůbec po vás nechtěl, pane poslanče. Na druhou stranu, pokud jsem dobře počítal, a myslím, že i vy to víte, tak v pěti krajích je možnost složit vládnoucí koalici čistě jen na půdorysu ČSSD a KSČM s nadpoloviční většinou potom. Tak je možné očekávat, že takto budou složeny?

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Já si myslím, že se kolegové v krajích, kde jsou tyhle ty varianty, budou rozhodovat především podle zájmu voličů, kteří nám dali mandát. Jestli sociální demokracie zvítězila ve všech krajích, tak logicky voliči teď očekávají, že v čele těch krajů zasednou sociální demokratičtí hejtmani a kolegové budou muset pečlivě zvážit, s kým uzavřou koalici, pokud říkáte, že jsou kraje, kde jiná možnost fakticky není, aby vznikla takováto nadpoloviční většina, bude to odpovědností rozhodnutí našich kolegů v těch jednotlivých krajích, zda půjdou do koalic nebo jiné formy spolupráce s komunisty, či nikoliv.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Je možné to celé, pane poslanče, chápat také tak, teď myslím výsledek těch víkendových voleb krajských, že se sociálně demokratické vítězství ve volbách stalo jakýmsi výtahem k moci pro komunisty?

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Já bych si to v žádném případě nedovolil charakterizovat jako nějaký výtah k moci pro komunisty. Komunisté jsou jedni z potenciálních partnerů na úrovni těch krajských koalic. Připomenu, že dalšími těmi partner jsou kolegové z ODS, hypotetickými samozřejmě, dalšími jsou nejrůznější sdružení, ve kterých se schovávali lidovci v krajích, kde se sami báli, že nedostanou pět procent, i takové subjekty existují, tady na jižní Moravě jsou ještě vedle ODS a komunistů k dispozici lidovci na ta jednání, čili já si nemyslím, že by to byl automatický výtah k moci KSČM. My si čteme především výsledek těch voleb, jako vítězství sociální demokracie, našeho programu a také toho, že lidé přišli a v pomyslném referendu dali Mirkovi Topolánkovi červenou kartu, takže vítězství sociální demokracie znamená jasný vzkaz občanům České republiky z drtivé většiny krajů, kromě hlavního města Prahy, že pan Topolánek, Čunek a Bursík už by to měli zabalit a skončit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jestli dovolíte, tak ke středečnímu hlasování o nedůvěře vládě se ještě dostaneme, teď bych ještě ...

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
To mám radost, že se také dostaneme k jiným tématům než ke komunistům, pane Veselovský.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
... přesto u nich ještě na chvíli zůstaneme. Existuje nějaké centrální doporučení, stranické, u České sociální demokracie, jak krajské koalice skládat?

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Možná vás to překvapí, možná to překvapí především kolegy z ODS ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Nechci, nechci já vás překvapovat a vy mě taky nepřekvapujete, pane poslanče.

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
... kteří se nám snaží, kteří se nám snaží neustále vnucovat představu, že jsme nedemokratická strana, ale z úrovně centra neexistuje ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
... co by na tom bylo, co by na tom bylo nedemokratického, kdyby takové doporučení existovalo?

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
... z úrovně centra neexistuje žádná direktiva. No kandidovalo třináct kandidátních listin, na kterých byly osobnosti sociální demokracie, ty měly propracované krajské programy, samozřejmě pomohla i centrální politika, ale ta primární odpovědnost leží skutečně na třinácti lídrech, třinácti vítězích krajských voleb, sociálních demokratech a na jejich týmech a já jsem přesvědčen, že se rozhodnou správně, rozhodnou se v zájmu lidí a předvedou, že vládnou na krajské úrovni jde jinak než jak to doposud předváděla třeba ODS nebo lidovci.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak ještě poslední otázka k tomuto tématu. Ve vašem kraji, pane poslanče, konkrétně ve Znojemském obvodě, jdou do druhého kola proti sobě v senátních volbách komunistická kandidátka na senátorku a občanský demokrat. Koho z nich podpoříte, zda vůbec někoho?

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Já jsem přesvědčen, že jestli senátní volby byly taky svého druhu referendem o tom, jestli Senát má zůstat modrý s absolutní většinou senátorů za ODS, kteří například, připomenu, nedovolili ani projednávat ten takzvaný Topolánkův reformní batoh a rovnou odhlasovali, že se jím Senát nebude zabývat, tím degradovali Senát jenom na instituci, kde stačí stanovisko klubu ODS a další ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane poslanče ...

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
... názory už nikoho nezajímají.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
... prosím, teď /nesrozumitelné/

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Čili teď /nesrozumitelné/ jak to asi dopadne. My nepodpoříme kandidáta ODS protože to byl jen další člověk, který by podporoval dál, možná pokračování Topolánkovy vlády, Julínkových nesmyslných nápadů na ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
... to znamená, že podpoříte kandidátku Komunistické strany ...

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
... /nesrozumitelné/ zdravotnictví a dá se ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
... Čech a Moravy?

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
... dá se předpokládat, že Jihomoravská sociální demokracie podpoří kandidátku KSČM. Ano.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak. Pojďme se dostat právě k tématu středečnímu, středečního hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. Mým hostem je pravděpodobný budoucí hejtman Jihomoravského kraje a předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek. Samozřejmě posloucháte Dvacet minut Radiožurnálu i samotný Radiožurnál. Jak už jsem říkal, tuto středu hodláte, pane poslanče Hašku, v Poslanecké sněmovně Parlamentu vyvolat hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. S jakým cílem?

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
No, tak cíl, si myslím, že je zřejmý. Já už jsem to někde v tisku komentoval slovy, tohle to není žádné cvičení, je to velmi vážná věc. I podle ústavy hlasování o nedůvěře vlády se vyvolává proto, když je s vládou velká nespokojenost. Já jsem přesvědčen, že páteční a sobotní volby přinesly jasnou odpověď lidí, co si myslí o současné vládě ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Počkejte, pane poslanče, vy dobře víte ...

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
... ti už jim červenou kartu vystavili ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
... na co se ptám.

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
... a my se pokusíme, aby Mirek Topolánek už byl od čtvrtka pouze premiérem v demisi, pane Veselovský. To je hlavní cíl toho středečního hlasování.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To jsem chtěl slyšet již na počátku. Tak já vám, pane poslanče ocituji opět Hospodářské noviny, tentokrát z 15. září tohoto roku, které otiskly větu Mirka Topolánka předsedy vlády: "Dovedu si představit vládnutí bez důvěry do předčasných voleb na podzim roku 2009." I s tímto průběhem počítáte, kdyby se vám podařilo vládu svrhnout?

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
No, pan Topolánek má možná bohatou fantazii, když tohle to říká. Já jsem přesvědčen, že vláda bez důvěry v demisi není vládou, která by důstojně zastupovala Českou republiku v době evropského předsednictví a řídila půl roku Evropu. Jsem přesvědčen, že tento názor nemám sám, že ho bude mít třeba i prezident republiky a v situaci, kdyby se skutečně podařilo vládě vyslovit nedůvěru, tak, že pan prezident osloví zástupce parlamentních politických stran a bude hledat řešení, které bude znamenat to, že bude existovat vláda, vláda s mandátem, vláda, která provede Evropskou unii českým předsednictvím od 1. ledna 2009.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Rozumím tomu dobře, že to všechno, co jste popsal, celý ten ústavní proces jmenování nového člověka, který by se pokusil složit nějakou fungující vládu a která by potom požádala o důvěru tak, abysme vstupovali 1. 1. 2009 do předsednictví Rady Evropské unie, jaksi s kompletní vládou s důvěrou? Takže to chcete stihnout za ty dva měsíce, které zbývají do konce roku?

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Ano. Ve srovnání s tím, jaká ostuda by nás čekala, kdyby Evropu řídil Mirek Topolánek a jeho tým, tak jsem přesvědčen, že na tomhle se dokáže česká politická scéna shodnout a i za cenu, že by takovýto mandát měl úřednický kabinet, který musí stejně předstoupit podle ústavy před Sněmovnu, tak že je to zvládnutelné do konce prosince, to znamená od 1. ledna aby to byla vláda s plnohodnotným mandátem. Jiná, než vláda Mirka Topolánka.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Nechce se mi věřit, pane poslanče Hašku, že by jste neměli ohledně tohoto plánu už něco vymyšlené, či snad předjednané dopředu. Je možné, že už jsou vybráni nějací lidé, kteří by eventuelně mohli být pověřeni sestavením jiné vlády?

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Tak, to vás zklamu, pane Veselovský, vám se to sice nechce věřit, ale z pohledu sociální demokracie ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Znovu, pane poslanče, opakuji, nezklamáváte mě.

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
... je to tak. Je to tak. Z hlediska sociální demokracie já musím také jasné dodat, že sociální demokracie nevyvolává hlasování o nedůvěře proto, že by sama měla ambici skočit ODS kolem krku a udělat velkou koalici. Já jenom opakuji, že nechceme nahradit menší koaliční partnery, sociální demokracie je přesvědčena, že pokud nastoupí vláda odborníků, nebo úředníků, je jedno, jak tomu řekneme, tak, že takováhle vláda by měla provést republiku obdobím předsednictví a že na konci by měly být předčasné volby, tedy možnost pro občany znovu rozdat karty tak, aby potom politické strany mohly sestavit v novém volebním období plnohodnotný politický kabinet.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To znamená, že podle vašeho názoru, by, a teď samozřejmě oba fabulujeme, že ve středu bude vyjádřena nedůvěra vládě Mirka Topolánka, tak, že by v takovém případě měl, či neměl být tím, kdo bude další vládu sestavovat, Jiří Paroubek?

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Já si myslím, že to bude věc především konzultací pana prezidenta s předsedy všech parlamentních stran, jestli to má být skutečně politik zastupující některou z těch nynějších parlamentních stran, anebo jestli to bude nějaká osobnost, která bude mimo předsedy současných parlamentních stran. Opakuji, že sociální demokracie nevyvolává to hlasování a ani neočekává ten námi teď predikovaný kladný výsledek proto, že by se sama chtěla teď ujmout vládní odpovědnosti a toho, že by se měl Jiří Paroubek stát premiérem nebo my jít do nějaké koalice z ODS.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To znamená, úřednická vláda. Máte vymyšlené nějaké lidi, kteří by měli stát v jejím čele, protože i úřednická vláda potřebuje nějakého svého předsedu vlády?

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Nemáme, a já si myslím, že v tomhle tom bude velká úloha, pokud se skutečně dostaneme k tomu, že se bude jednat o úřednické vládě pro pana prezidenta. On bude tím, kdo bude pověřovat někoho jednáním o sestavení vlády, respektive sestavením takové vlády a tam nastane podle mého názoru, jakoby velká role prezidenta republiky zvládnout celý ten proces.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Úplně poslední otázka, krátká, prosím, i krátkou odpověď. Vy potřebujete, když spočítám hlasy sociálních demokratů v Poslanecké sněmovně společně s komunisty, potřebujete ještě pět dalších hlasů, abyste dosáhli té nadpoloviční nutné většiny pro vyjádření nedůvěry vládě. Máte ty hlasy?

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Tak já na to musím odpovědět podobně jako jsem odpovídal v závěru minulého týdne, nesedíme s rukama v klíně a nečekáme na Godota. Jak známo, Godot sám nikdy nepřišel a zbytek bude znám ve středu při hlasování.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jinými slovy, lanaříte některé poslance?

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Znovu opakuji, nečekáme s rukama v klíně a myslím si, že mandát pátečních a sobotních voleb je spíše o tom, že tady už se řada koaličních poslanců vykašle na takzvanou koaliční disciplínu vůči panu Topolánkovi a budou rozhodně hlasovat v souladu se svým vlastním svědomím.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Rozhodně uvidíme, jak to všechno dopadne. Předseda poslaneckého klubu ČSSD a pravděpodobný budoucí hejtman Jihomoravského kraje byl hostem těchto Dvaceti minut Radiožurnálu. Pane poslanče, díky za váš čas, hezký večer.

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Já děkuji za zajímavých dvacet minut a všem hezký večer z Brna.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Martin Veselovský byl u mikrofonu tady v pražském studiu Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu. Přeji i já vám příjemný večer.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mav
Spustit audio