Masarykovci ve slovenské Bystričce stále rezonují

Tento týden uplynulo 90 let od vzniku Československa, a tak zamíříme po stopách T. G. Masaryka na Slovensko. Jeho neoblíbenějším místem byla vesnice Bystrička nedaleko města Martin, kam jezdil téměř 50 let a kde si nakonec Masarykovi postavili i rodinné sídlo. Kromě domu se zahradou se ve vesnici a okolí zachovalo i mnoho dalších věcí, které připomínají Masaryka, nebo lépe řečeno jeho rodinu.

"Tomáš Garrigue Masaryk byl první Československý prezident," ukázkově odpoví malý Jura, ale že se podle Masaryka jmenuje škola, do které chodí, to zrovínka zapomněl. Je to pěkná předválečná budova s obrovskou zahradou plnou jabloní a s hustým lesem přímo za plotem. Ale klidně by mohla nést jméno Alice Masarykové, vyplývá ze slov ředitelky Márii Sloukové.

"Ta je pro nás velmi důležitá. Nejen Tomáš Garrigue Masaryk svou existencí tady na Bystričce podpořil Bystričku, ale Alice si všímala prostých lidí a snažila se jim pomoct v rámci svých možností," vysvětlila ředitelka.

Vstup do školy zdobí pamětní tabule s textem o prezidentovi a jeho dceři Alici, která peníze na stavbu školy dala dohromady. Stejně tak zaplatila rodinné sídlo, které stojí jen pár minut pěšky odsud. Vilku se s hektarovou zahradou koupil před několika lety místní podnikatel, má tam kanceláře a v prvním patře bydlí.

"Bydlel tu u zemanů. Ve 20. letech, když tato kurie vyhořela a Lehotskovci neměli následníky, tak předali pozemek se spáleništěm Alici Masarykové," vysvětluje starosta Kamil Beláň, který do bývalého sídla rodiny Masaryků vodí řídké návštěvy. Současný majitel o publicitu nestojí, ale ohlášeným zájemcům vstup umožní právě v doprovodu starosty. Podle něj je o dům velmi dobře postaráno a ukazuje původní jídelnu, která si zachovala prvorepublikový ráz.

"Nejenže je majitel stavař, ale baví ho historie, takže se snaží dávat věci do původního stavu. Třeba tento lustr byl objevený na půdě. Je to originál. I ta garnýž je originál z této místnosti. Takže se to snaží zařídit," pochválil starosta současného majitele.

Do Bystričky jezdil Masaryk až do roku 1933, a z tohoto místa existuje mnoho rodinných fotografii. Do vily Masaryk pravidelně zval k diskusím i řadu významných osobností československé historie, říká Helena Zelinová ze Slovenského národního muzea. "Region Martin a region Turiec je velmi specifický v tom, že jeho organickou součástí jsou tyto české tradice. Je to v podvědomí lidí, kteří si uvědomují, že Masarykovi s tímto regionem souviseli. Myslím si, že tyto osobnosti stále ještě rezonují," vysvětlil Helena Zelinová.

Ta má na starost Muzeum české kultury v Martině, což je malý domek kousek od nádraží, který koupila Alice Masaryková a kam její otec také občas zavítal. S kolegyní Ivetou Strakovou sbírá dokumenty o Češích, kteří tu pracovali. Konec konců i ona je jejich potomek. "Dědeček byl Čech, který skončil práva na Karlově univerzitě a byl v roce 1918 vyslaný na Slovensko, konkrétně na Spiš, zakládat soudnictví," přiblížila rodinnou historii Iveta Straková.

Z Martina je to zpátky do Bystričky asi tři kilometry a od poslední křižovatky lemuje cestu dlouhá lipová alej. Napočítal jsem 96 stromů, které tu podle místních lidí nechal vysadit právě T. G. Masaryk. Ale možná to byla jeho dcera Alice.

autor: lsm
Spustit audio