Martin Stropnický

29. říjen 2009

Martin Stropnický byl hostem čtvrtečního dopoledního vysílání Radiožurnálu, v němž zmínil premiéru hry Zkouška orchestru v Divadle na Vinohradech. Vše začalo nákupem levného DVD s filmem Federica Felliniho, který Martina Stropnického zaujal do té míry, že se jej rozhodl převést na divadelní pódium. V pátek 30. října bude hostem malířka Helga Hošková-Weissová.

Scénář filmu sám přeložil a adaptoval. V této souvislosti zdůrazňuje řadu výhod. Federico Fellini totiž celý film natočil ve studiu. Jedna ze studiových scén dokonce napodobuje mořský příboj. "Hra obsahuje spoustu drobností, které jsou důležité. Je třeba, aby se i malé role hercům líbily a dokázaly je zahrát přesvědčivě," vysvětluje.

Martin Stropnický nezapomněl připomenou spojující článek mezi 70. lety v Itálii, kdy byl snímek natočen, a dnešními dny v Česku. "Spojovníkem je neschopnost nakládat se svobodou," domnívá se. "Myslím, že lidstvo se pohybuje v cyklech. Obvykle se domůže nějakým způsobem svobody, poté nastává perioda opojení ze svobody, která se posléze stává samozřejmou a nakonec se ozývají hlasy žádající pevnou ruku," popisuje.

"My jsme ve stádiu volání po pevné ruce," dodává k tomu. "Lidé si myslí, že je svoboda bezbřehá," dodává s tím, že i svoboda vyžaduje řád. Dřív jej obvykle nastolilo křesťanství, které dnes ještě nic nenahradilo. "Člověk si svobody neváží a žije v sebeklamu," tvrdí nepříliš optimisticky Martin Stropnický.

Připouští však, že při zkoušce hry byla legrace. "Chmury jsou to poslední, co mám na umění rád," zdůrazňuje. Martin Stropnický se sice zabývá závažnými tématy, ale vždy se je snaží podat s nadsázkou a ironií.

Martin Stropnický zmínil ve vysílání i kariéru diplomata, které se věnoval až do roku 1992. "Stýská se mi po některých aspektech diplomacie," připustil. "Diplomaté jsou k sobě v 95 % zdvořilí a korektní. Nikdo vás neunavuje špatnou náladou a nepouští na vás stesky. Člověka takové prostředí do jisté míry kultivuje."

Politickou kariéru však Martin Stropnický odmítá. "Vím, že do ní nepůjdu," říká rozhodně. "Diplomacie je politice blízko, jde o servis pro politiky. Diplomat posílá informace a podklady pro rozhodování politiků," porovnává obě profese. "Když jdete do politiky, pak je to, jako kdybyste šli do války. Nemůžete vše podřídit svému znovuzvolení, protože v takovém okamžiku už nejde o službu své vlasti," vysvětluje.

Poslechnete-li si záznam rozhovoru Lucie Výborné s Martinem Stropnickým, dozvíte se, z jakého důvodu mluví o veřejnoprávní funkci divadla a nebo o čem je nový film Ženy mého muže, v němž si zahrál.

Záznam celého rozhovoru s Martinem Stropnickým i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio